Selectivitat - Novetat

La novetat que inclourà la fase general de la Selectivitat a Catalunya

Es podran escollir 2 dels 4 enunciats a Llengua Catalana i Castellana

La Selectivitat catalana del 2024, que se celebra del dimarts 4 al dijous 6 de juny, permetrà que els estudiants no responguin a preguntes sobre lectures de Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura a la fase general.

Es tracta d'un dels canvis de la Selectivitat d'aquest any, que preveu que en aquestes matèries comunes hi hagi 4 preguntes: 2 sobre el control de les lectures obligatòries, i 2 sobre coneixements del fet literari, amb qüestions sobre figures retòriques, tipus de narració o gèneres literaris.

En declaracions als periodistes, la coordinadora de la Selectivitat a Catalunya, Pilar Gómez, ha assegurat que el nou enfocament de l'examen de Català i Castellà no suposa "cap perjudici per als alumnes, perquè hi haurà 4 preguntes i n'escolliran 2, i cadascun contestarà aquelles en què se senti més còmode".

Fins ara, en aquestes dues matèries comunes els alumnes havien de triar 2 preguntes d'un total de 3, totes de control de lectures, i aquest any podran decidir no fer-les, com a pas previ a la Selectivitat de 2025, on aquestes lectures ja no seran obligatòries.

Altres canvis

La fase general de la Selectivitat examinarà 4 matèries comunes – Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua estrangera (Anglès, Francès, Alemany o Italià); i una matèria a escollir entre les comunes del Batxillerat que hagi cursat l'alumne, com ara Matemàtiques i les aplicades a Ciències Socials, Dibuix Artístic i Llengua i Cultures Llatines.

Com a novetat, el nou Batxillerat General i les dues modalitats de l'Artístic (arts escèniques i música) tindran també la seva pròpia assignatura de modalitat a la fase general: Ciències Generals, d'una banda; i Anàlisi Musical i Arts Escèniques, de l'altra.

Aquest any es recupera Història de la Filosofia a la fase general, i els matriculats han hagut de decidir si volen examinar-se'n o d'Història; i també s'ha canviat el nom d'Economia de l'Empresa, que ara és Funcionament de l'Empresa i Models de Negoci; oa Llatí, que es diu Llengua i Cultura Llatines.

Estructura

La fase general de la Selectivitat suposa el 40% del total de la nota d'accés a la universitat (que és sobre 10), mentre que el Batxillerat és el 60% restant (en el cas dels alumnes de FP, la seva nota al grau és la nota de la fase general i només n'han de fer la fase específica).

Si els alumnes volen incrementar la nota per arribar al 14, podran examinar-se de fins a 3 matèries específiques dels estudis de Batxillerat que hagin realitzat, però només s'explicaran les 2 millors qualificacions, que se sumen a la nota d'accés de l'estudiant.

Els estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu tindran 30 minuts més per fer els exàmens i hi haurà un tribunal especial d'incidències (TEI) per a les persones que necessitin una atenció especial i tinguin un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

"Crecent interès" per estudiar carreres

Per la seva banda, la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román, ha destacat que per tercer any consecutiu s'ha batut rècord en alumnes matriculats a la Selectivitat, amb 42.535 estudiants (el 2023 van ser 41.719, cosa que indica " el creixent interès" per cursar estudis universitaris.

Del total de matriculats, 33.174 estudiants provenen de 2n de Batxillerat; 4.490 de FP de grau superior; i 4.871 són de matrícula lliure, és a dir, de Batxillerat d'altres anys que no van fer les PAU, persones volen millorar la nota o que només s'examinen de la fase específica.

Román ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als estudiants, perquè diu que els models d'examen són pràcticament iguals a altres anys, i defensa que la Selectivitat és “el mecanisme més equitatiu per ordenar l'accés a la universitat, especialment en aquells estudis on la demanda és més alta que l'oferta”.