Xavier Trias i un càmping de fons

Obliguen el fill de Xavier Trias a demolir el seu càmping per considerar-lo ''il·legal''

La Ballena Alegre és un càmping edificat en terreny no urbanitzable de Sant Pere Pescador

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha emès una ordre per fer caure el càmping operat per la família de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, a la Costa Brava.

La mesura, impulsada pel Departament de Territori i liderada per la consellera Ester Capella, d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), exigeix la demolició de 89 bungalows i quatre piscines construïdes il·legalment a primera línia de mar a Sant Pere Pescador, Girona.

La resolució destaca la il·legalitat de les construccions, subratllant que no tenen els permisos necessaris i no compten amb suport administratiu.

S'ordena la restauració dels terrenys al seu estat original, amb un termini d'un mes per executar-lo, sota amenaça de multes coercitives de fins a 3.000 euros.

La família Trias, encarregada de la gestió del càmping La Ballena Alegre II, enfronta a més una causa judicial per presumpta prevaricació urbanística, cosa que ha motivat la suspensió temporal de l'expedient sancionador per part del govern català.

Una part significativa del càmping s'ubicava a zones considerades no urbanitzables. Això no obstant, abans de la implementació dels diferents plans urbanístics, com els Plans Directors del Sistema Coster (PDUSC) i el Pla Director Urbanístic, aquestes àrees tenien un estatus diferent.

L'alcalde, Agustí Badosa, assenyala que les primeres construccions es remunten a la dècada del 1970. Actualment, el complex consta de 324 estructures, principalment bungalows i cases mòbils, juntament amb instal·lacions destinades als serveis del càmping. A més, inclou diverses piscines per al gaudi dels visitants.

L'Ajuntament de Sant Pere Pescador també ha estat instat a impulsar l'enderrocament de 225 bungalous més i nou piscines construïts il·legalment en terreny protegit, com a part de la mateixa operació.

L'empresari turístic Víctor Latorre, que va denunciar la situació, ha sol·licitat a la Fiscalia el decomís dels guanys obtinguts pel càmping il·legal, estimats en uns 50 milions d'euros.

La gestió del càmping per part d´Álex Trias Arraut, fill de l´exalcalde de Barcelona, ha estat objecte de crítiques i ha generat controvèrsia.

L'ordre de demolició marca un punt d'inflexió en un procés llarg en què s'ha qüestionat la passivitat de les autoritats locals i regionals davant les irregularitats urbanístiques.