Gent caminant pel carrer

El país europeu que lidera la classificació d'esperança de vida

Eurostat ha actualitzat recentment les dades d'aquest indicador

Espanya ha establert un nou rècord d'esperança de vida a Europa segons les dades proporcionades per l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE). El país manté una mitjana de 84 anys, liderant aquesta estadística des del 2009, amb l'excepció de l'any 2020, que va estar marcat per la pandèmia de Covid-19.

Aquest èxit situa Espanya tres punts per sobre de la mitjana del continent, que es troba en 81,5 anys. A més d'Espanya, altres països també superen aquesta mitjana europea. Itàlia ocupa el segon lloc amb una esperança de vida gairebé similar, aconseguint els 83,8 anys, mentre que Malta se situa en tercer lloc amb 83,6 anys.

Aquestes dades ressalten l'èxit d'Espanya en la promoció de la salut i el benestar de la seva població, fet que contribueix a una longevitat i qualitat de vida més grans per als seus ciutadans.

Una dècada de lideratge

Espanya ha liderat el rànquing d'esperança de vida a Europa durant els darrers deu anys. L'últim any, Espanya va encapçalar la llista amb una esperança de vida de 84 anys, seguida per Itàlia (83,8), Malta (83,6), Luxemburg i Suècia (83,4), i Luxemburg (83,1) .

A l'altre extrem de la classificació es veuen les xifres més baixes que corresponen a Bulgària (75,8 anys), Letònia (75,9), Romania (76,6) i Hongria (76,9).

Les dades històriques recopilades per Eurostat, a través de Servimedia, des del 2002 mostren que Itàlia va ser el país amb la major esperança de vida en aquests anys, exceptuant el 2003, quan un dels països nòrdics, Suècia, va ocupar el primer lloc.

Espanya ha mantingut de manera ininterrompuda la major esperança de vida a la Unió Europea des del 2009 fins al 2019, i ha arribat als 84 anys en aquest últim any. Tot i que el 2020 Irlanda va liderar el rànquing, Espanya va recuperar la seva posició el 2021 i segueix mantenint aquest privilegi.

L'esperança de vida en néixer és la mitjana d'anys que un nadó viuria, considerant les condicions actuals de mortalitat durant tota la vida. Aquest indicador reflecteix la durada mitjana de la vida en una població, subjecta a les taxes de mortalitat en un període determinat.