Lluís Canut amb un senyal d'alerta

El periodista esportiu Lluís Canut anuncia que pateix Parkinson

Aquesta revelació arriba tot just uns dies després de la seva jubilació

El reconegut periodista esportiu Lluís Canut ha donat a conèixer públicament la seva batalla contra el Parkinson en una sincera entrevista amb Albert Om per al diari Ara .

Aquesta revelació arriba tot just uns dies després de la seva jubilació, marcant un moment d'introspecció i valentia a la seva vida professional i personal.

Canut, que es va exercir com a periodista esportiu a TV3, va compartir per primera vegada els detalls del seu diagnòstic, que va rebre fa aproximadament sis o set anys.

A l'entrevista, va descriure com la malaltia havia afectat gradualment la seva mobilitat i parla, especialment als dits, cosa que li dificultava escriure a l'ordinador i fer servir el telèfon mòbil.

La decisió de mantenir en privat la lluita contra el Parkinson fins ara va ser explicada per Canut durant l'entrevista. Va revelar que temia ser apartat o marginat si en feia públic el diagnòstic.

No obstant, va reconèixer la comprensió i respecte dels seus col·legues, que probablement van notar el tremolor a les mans durant la seva carrera.

La jubilació de Canut, després de cinc dècades dedicades al periodisme, marca el tancament d'una prolífica carrera professional.

El seu últim projecte, una docusèrie sobre la vida de Johan Cruyff, s'estrenarà properament a TV3 ia Amazon, deixant un llegat durador al món del periodisme esportiu.

A més, Canut va revelar que TV3 està preparant un homenatge en honor seu, amb la participació de destacades figures de l'esport com l'exfutbolista Ronald Koeman i l'exjugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio.

Aquest reconeixement destaca l'empremta inesborrable que Canut ha deixat a l'àmbit esportiu i periodístic al llarg de la seva carrera.

El Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu que afecta el sistema nerviós i causa problemes de moviment. Els seus símptomes principals inclouen tremolors, rigidesa muscular, lentitud de moviments i dificultats per mantenir l'equilibri.

A més, pot provocar canvis a l'escriptura, dificultats per parlar i trastorns del son. Tot i que la seva causa exacta és desconeguda, es creu que una combinació de factors genètics i ambientals contribueix al desenvolupament.

El tractament se centra a alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida del pacient, a través de medicaments, teràpia física i en alguns casos, cirurgia.