Pantà de Sau amb un símbol de pujada

Les pluges de Setmana Santa rescaten el pantà de Sau: així ha pujat el seu nivell

El segon pantà amb més capacitat de Catalunya és més ple després de les precipitacions que han caigut a Catalunya en aquestes festes

Enmig d'una sequera implacable, Catalunya enfronta una de les pitjors crisis hídriques en dècades. Entre els llocs més afectats, hi ha l'emblemàtic pantà de Sau, que ha vist reduït a nivells alarmants els nivells d'aigua. És una estructura hídrica vital per a Catalunya. De fet, és el segon pantà amb més capacitat, amb un volum màxim de 165,26 hm3.

El pantà de Sau ha esdevingut un símbol de la fragilitat del nostre ecosistema davant dels embats del canvi climàtic. Les imatges de les seves aigües disminuïdes són un recordatori ombrívol dels temps difícils que enfrontem, on la gestió responsable dels nostres recursos naturals esdevé imperativa.

Tot i això, enmig d'aquest panorama desolador, un raig d'esperança emergeix a l'horitzó. Les pluges de Setmana Santa, encara que tardanes, han arribat com un bàlsam per a una terra assedegada. Els nivells d'aigua al pantà de Sau comencen a recuperar-se.

El pantà va començar el mes de març amb un volum d'aigua de 1,73 hm3 (d'un total de 165,26 hm3), uns nivells que el convertien en pràcticament un toll d'aigua si comparem amb els respectius de l'any anterior, quan n'emmagatzemava 23,36 hm3. No obstant, ha arribat una Setmana Santa molt plujosa que ha fet malbé a moltes aquestes vacances, però que potser serveix perquè Catalunya eviti algunes restriccions hídriques de cara a l'estiu.

Amb les precipitacions del mes de març i la Setmana Santa, el pantà de Sau ha passat dels 1,73 hm3 d'aigua a inicis de mes als 7,81 hm3 el dia 31. I el nivell d'aigua ha continuat pujant a l'abril, fins a assolir els 9,97 hm3 aquest dimarts.

Tot i les bones notícies, caldrà que aquesta tendència continuï per arribar a parlar d'una sortida real a la sequera. Aquestes pluges només han servit perquè el pantà de Sau arribi fins al 6,03% de la seva capacitat, i seran necessàries moltes precipitacions per arribar a assolir els nivells de l'any passat o els de fa 5 anys, quan el pantà emmagatzemava 104,11 hm3 d'aigua (a data 03/04/2019).