Life Ecorest amb un símbol de Catalunya

Un projecte conjunt recupera 750 organismes a les costes catalanes

Aquests organismes es retornen al mar a les zones de veda permanent on actua el projecte

Les confraries participants en el projecte de repoblació dels fons marins 'LIFE ECOREST' --en què participa com a sòcia la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco)-- han iniciat el procés de devolució al mar de coralls, gorgònies i esponges que, després de ser rescatats de xarxes de pesca, han estat alliberats a zones de la costa catalana.

El projecte, coordinat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) fins al 2026, ha aconseguit recuperar aquaris instal·lats a confraries de pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

Les primeres devolucions han tingut lloc a Blanes i Llançà (Girona), on la tasca duta a terme ha permès rescatar de les xarxes de pesca i recuperar als aquaris més de 750 organismes fins ara.

Aquests organismes es retornen al mar a les zones de veda permanent on actua el projecte mitjançant el 'mètode Bàdminton', una tècnica que consisteix a fixar els organismes a un cantó rodat i tornar-los al mar des de la coberta dels vaixells pesquers.

Aquest procés permet que els organismes arribin al fons marí i romanguin en una posició erecta, òptima per a la seva supervivència segons els impulsors.

Fins ara, aquesta metodologia s'ha emprat en campanyes oceanogràfiques prèvies desenvolupades per l'ICM-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) en el marc del projecte, en què s'han alliberat un total de 451 organismes a quatre zones de veda a una profunditat dentre 90 i 140 metres.

Durant aquestes campanyes s'ha fet servir un biolliberador (BiLi) dissenyat per adaptar el 'mètode Bàdminton' a gran profunditat i poder deixar anar un nombre més gran d'individus alhora.

Les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, briozous; el corall tou Alcyonium palmatum, així com diferents espècies de demosponges, han estat els principals organismes retornats a les campanyes oceanogràfiques.

Gràcies a les imatges obtingudes a través d'un vehicle submarí operat remotament (ROV, per les sigles en anglès), s'ha pogut comprovar l'èxit de supervivència de les gorgònies restaurades, que arriba al 95% un any després de la primera devolució.

Després de l'èxit a les campanyes oceanogràfiques, s'ha iniciat una nova etapa al projecte, en què la devolució d'organismes es duu a terme des dels vaixells de pesca.

El projecte LIFE ECOREST cerca restaurar prop de 30.000 hectàrees d'hàbitats marins profunds a Catalunya amb la participació activa del sector pesquer.

A més de les accions de recerca i conservació, també s'està promovent la gestió participativa dels pescadors que formen part del projecte, l'enfortiment dels mecanismes de governança i la sensibilització de la població sobre la importància de conservar els hàbitats marins profunds.

Aquesta iniciativa compta també com a socis amb la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Universitat de Barcelona i WWF Espanya, així com amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.