Un huracà

Quants huracans copejaran la Terra aquest 2024?

S'espera la formació de 23 d'aquestes tempestes

La Universitat Estatal de Colorado (CSU) ha emès un pronòstic que indica que la temporada d'huracans a l'Atlàntic aquest any serà excepcionalment activa.

Així, s'espera la formació de 23 d'aquestes tempestes, de les quals s'anticipa que 11 es convertiran en huracans. Entre aquests, 5 arribaran a una categoria més gran, és a dir, tindran vents d'almenys 111 milles per hora (178 quilòmetres per hora).

Aquest augment en l'activitat s'atribueix a una combinació de factors, incloent-hi el retorn del fenomen de La Niña a l'Oceà Pacífic i temperatures rècord a la superfície del mar, cosa que resultaria en una temporada d'huracans més intensa del que és habitual durant els mesos d'estiu i tardor.

Segons l'informe de CSU, amb els senyals prometedors d'un Atlàntic càlid i un possible desenvolupament de La Niña (que generalment resulta en una disminució dels vents de l'oest en altituds superiors de l'atmosfera), l'equip de pronòstic té una seguretat per sobre de la mitjana que la temporada d'huracans 2024 a l'Atlàntic serà altament activa.

Un Atlàntic molt càlid continua afavorint la formació d'una mitjana superior d'huracans, ja que "la font de combustible d'un huracà és l'aigua càlida de l'oceà", a més d'influir en "una pressió atmosfèrica més baixa i una atmosfera més inestable".

Fins ara, la temporada d'huracans del 2024 presenta característiques similars a les del 1878, 1926, 1998, 2010 i 2020. "Totes aquestes temporades anàlogues van ser temporades d'huracans a l'Atlàntic molt actives", va dir Phil Klotzbach, investigador científic del Departament de Ciències Atmosfèriques de CSU i autor principal de linforme.

L'equip de Klotzbach prediu que l'activitat durant la temporada d'huracans, que s'estén de l'1 de juny al 30 de novembre, serà aquest any aproximadament el 170% de la temporada mitjana del 1991-2020. En comparació, l'activitat durant la temporada d'huracans del 2023 va ser aproximadament el 120% de la temporada mitjana.

L'huracà més destructiu de la temporada d'huracans de l'Atlàntic el 2023 va ser Idalia, que va tocar terra amb una intensitat de categoria 3 a la regió del 'Big Bend' de Florida, on va causar 8 morts directes i més de 3.000 milions de dòlars en danys .

L'informe també inclou un 62% de probabilitats que un huracà de categoria major (3,4 o 5 a l'escala d'intensitat Saffir-Simpson) toqui terra a la costa nord-americana aquesta temporada, quan la mitjana durant 1880-2020 va ser del 43 %. I un 66% de probabilitats per al Carib. A la costa est nord-americana, la probabilitat que un huracà impacto és del 34%.