Gent passejant pel Portal de l'Àngel de Barcelona

Quants immigrants en situació irregular hi hauria vivint a Espanya?

El centre d'anàlisi Funcas ha presentat recentment les dades d‟estimació d‟aquesta part de la població

El Centre d´Anàlisi Funcas estima que actualment al voltant de 700.000 persones estrangeres resideixen en situació irregular a Espanya. Això es basa en els seus càlculs, que indiquen que a principis del 2023 ja hi havia 686.111 persones en aquesta condició al país, i la tendència és creixent.

Aquesta xifra de l'any passat representa un augment del 32,67% respecte a l'observada el 2021, quan la mateixa entitat va registrar que hi havia 517.149 persones en situació irregular. A més, és més de cinc vegades superior a la xifra observada el 2017, quan es comptabilitzaven 127.066 immigrants en aquesta condició.

A més, s'estima que al voltant del 17% de la població estrangera no comunitària que resideix a Espanya, és a dir, aquells amb nacionalitats diferents de les dels estats membres de la Unió Europea, Regne Unit, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, troba en situació irregular.

Segons l'informe trimestral Notes de Conjuntura Social , les dades recollides de fonts oficials com l'Institut Nacional d'Estadística i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions indiquen un creixement significatiu en la població de nacionalitats no comunitàries des del 2017. El 2023, aquesta població va aconseguir un nou màxim de 4,1 milions de persones, i s'estima que el 2024 haurà arribat a un nou pic proper als 4,4 milions d'immigrants provinents d'aquests països.

Dins la població estrangera sense documents a Espanya, sobresurten les nacionalitats americanes, amb al voltant de 600.000 persones, seguides molt de lluny per les europees no comunitàries, amb aproximadament 51.000, i les africanes, amb prop de 35.000.

Funcas fa esment en el seu informe a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), la tramitació del qual va iniciar al Congrés dels Diputats el mes d'abril passat. Aquesta iniciativa proposa una regularització extraordinària dels estrangers que ja es trobaven a territori nacional abans de l'1 de novembre de 2021.

Els promotors d'aquesta iniciativa, que va aconseguir més de 600.000 firmes de ciutadans espanyols de suport, xifren en unes 500.000 les persones que es beneficiarien d'aquesta regularització, però Funcas adverteix que, segons les dades, encara hi hauria uns 200.000 immigrants que es quedarien fora.