Dofins - Rosa

Què s'amaga darrere dels dofins roses?

Fa alguns mesos es va viralitzar una imatge d'un dofí albí rosa emergint de les aigües cristal·lines de Mazatlán

Els dofins són una de les criatures marines més entranyables. La seva majestuositat en els moviments i el seu aspecte simpàtic el converteixen en un dels animals que més capten la nostra atenció. Tot i això, hi ha un aspecte que encara fa més singular la seva espècie: els dofins roses.

Fa alguns mesos es va viralitzar una imatge d'un dofí albí rosa emergint de les aigües cristal·lines de Mazatlan, Sinaloa. Aquest albirament va deixar perplexos centenars d'internautes, que es van sorprendre per la raresa d'aquest fenomen a la regió costanera.

L'albirament del dofí rosa va generar un enrenou considerable, ja que és un fenomen poc comú a les aigües de Mazatlán. Testimonis a xarxes socials van descriure el dofí nedant en aigües poc profundes prop de la costa, exhibint el seu distintiu color rosa i els seus ulls vermells, característiques que el diferencien d'altres espècies.

És possible que hi hagi dofins roses?

Per més que sembli un fet insòlit, la realitat és que hi ha els dofins roses. Se sap que la seva coloració es deu a l'albinisme, una condició genètica que afecta la producció de melanina a la pell, els cabells i els ulls. En el cas dels dofins, aquesta mutació genètica els fa únics en la seva aparença, però també planteja interrogants sobre la salut i el benestar.

Els gens relacionats amb l'albinisme als dofins són sorprenentment similars als dels éssers humans. Mitjançant proves d'ADN, els científics poden identificar amb precisió el tipus específic d'albinisme present en aquests mamífers marins. Fins ara, s'han identificat fins a set formes d'albinisme oculocutani, generalment causades per mutacions en gens com ara TYR, OCA2, TYRP1 i SLC45A2.

El problema és que l‟albinisme comporta possibles problemes de salut. La melanina, a més de determinar el color de la pell, els cabells i els ulls, proporciona protecció contra els nocius raigs solars i exerceix un paper crucial en la salut visual. Aquests desafiaments subratllen la importància de comprendre i protegir aquests fascinants éssers dels nostres oceans.

El misteri del dofí rosat ens recorda la sorprenent diversitat de la vida marina i la necessitat de preservar-la per a les futures generacions.