El conseller David Mascort en declaracions a la premsa

L'Alt Empordà es quedarà sense aigua a l'estiu? Mascort tranquil·litza els agricultors

El conseller ha sostingut que els agricultors saben que “si no plou, no podran regar”

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, David Mascort, ha comparegut per donar l'última hora sobre les afectacions de la sequera als pagesos de l'Alt Empordà (Girona).

Mascort ha assegurat que la zona no es quedarà sense aigua, i ha instat els agricultors a reunir-se i intentar "arribar a consensos" per allargar l'aigua de què disposen.

De tota manera, ha sostingut que els agricultors saben que "si no plou, no podran regar", però cal fer el possible perquè, amb les reserves que tenen als pous, puguin regar una mica per tenir una mica de collita, en les paraules.

Barcelona i Girona no sortiran de la fase 1 d'emergència per sequera

A més, el conseller ha descartat que Barcelona i Girona, proveïdes pels embassaments del sistema Ter-Llobregat, surtin de la fase 1 d'emergència per sequera després de les pluges dels darrers dies: "No tindria sentit".

"Si hem d'aixecar l'emergència i tornar a excepcionalitat però al cap de 15 dies tornar a emergència, no ho farem", ha assegurat en una entrevista d'aquest dimecres a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

Alhora, ha apuntat que si apareix la previsió que les conques internes arribin a un percentatge important, és possible que el Govern es plantegi aixecar l'emergència, tot i que ha aclarit que per això haurien d'"arribar a un percentatge similar al de l'any passat" , quan estaven al 27-28%.

Segons l'última actualització de l'informe dels embassaments de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments del Ter-Llobregat van tornar a augmentar la seva capacitat vorejant gairebé el 17%, situant-se al 16,92%, quan dimarts passat estaven al 16,2%.

Preguntat per això, Mascort ha celebrat que les xifres "allarguen unes setmanes més l'entrada en emergència 2" i ha afirmat que si plou una mica més, a l'estiu tampoc no s'elevaria la fase, si bé ha dit que per sortir d'emergència 1 tindria de ploure força, textualment.