Selectivitat - Dubte

Quines parts de la història catalana s'han preguntat a les PAU?

Un 69% dels alumnes han presentat l'examen d'Història i el 31% a Filosofia

L'examen d'Història de la Selectivitat d'aquest dimecres ha inclòs un text sobre refugiats de la Guerra Civil a Ripoll (Girona) i ha preguntat pel franquisme, la Mancomunitat de Catalunya i la conflictivitat social a la Restauració borbònica.

Es tracta del segon dia de Selectivitat i de la tercera prova de la fase general, on els estudiants havien de triar 2 de 4 exercicis.

La novetat aquest any que s'ha recuperat la possibilitat dels alumnes d'examinar-se d'Història o d'Història de la Filosofia, com s'havia fet anys anteriors, amb un 69% que s'han apuntat a Història i un 31% que ho han fet Filosofia.

Al primer exercici d'Història figurava una imatge de Josep Brangulí sobre les cues a Barcelona per comprar carbó durant les apagades provocades per la vaga de la Canadenca, el 1919, i es demanava identificar el tipus de font i de què tracta, el context històric i comentar dues idees derivades de la fotografia.

A continuació, els alumnes havien d'escollir entre explicar l'evolució de l'obrerisme i de la conflictivitat social a Espanya des dels processos de Montjuïc fins a la fundació de la CNT el 1910; o l'evolució de la conflictivitat des de l'impacte de la Primera Guerra Mundial fins a la dictadura de Primo de Rivera.

Ripoll

El segon exercici comptava amb una autorització de l'alcalde de Ripoll (Girona) el 1937 perquè es poguessin traslladar tres refugiats d'un poble de Lleida a Ripoll, i es demanava quin tipus de font era, el context històric i el contingut de l'escrit.

D'altra banda, es demanava als estudiants explicar les conseqüències de la Guerra Civil a Catalunya –víctimes, el paper de les dones, l'economia de guerra, els refugiats i les condicions de vida–; o el desenvolupament de la guerra, especialment la revolució política i econòmica i les operacions dutes a terme.

Altres preguntes

Al tercer exercici s'incloïa un fragment de la Llei de jurisdiccions de 23 de març de 1906, del qual havien d'explicar context i quines institucions i símbols es volien preservar amb aquesta normativa.

També al mateix exercici es demanava explicar l'evolució del catalanisme fent referència a la Lliga Regionalista ia Enric Prat de la Riba, així com a altres republicanismes, catalanistes i lerrouxismes; o el procés de creació, organització i obra de la Mancomunitat de Catalunya, esmentant els seus presidents.

L'últim exercici comptava amb un cartell de 'La Frase Quincenal', editat per la Prefectura Provincial de Propaganda a Barcelona el 1942, on es pot llegir 'Pels països d'Europa hi ha un sol perill, d'ahir, d'avui i de demà: el comunisme' al costat d'una foto de Franco, i els alumnes havien d'explicar el context.

Finalment, s'ha triat entre explicar la vinculació del règim franquista i del partit únic amb l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista, així com la relació posterior amb els Estats Units i països de l'Europa occidental a la Guerra Freda; o les característiques més destacades de la primera etapa del franquisme.