Cable de coure

Un altre robatori de coure a la xarxa de Rodalies afecta la demarcació de Lleida

Ja s'ha restablert el servei de la R13 i R14 entre les Borges Blanques i Lleida ciutat

La circulació de trens a la R13 i R14 de Rodalies ha estat restablida cap a les 8.30 hores d'aquest dimarts 14 de maig entre les estacions lleidatanes de les Borges Blanques i Lleida després d'un nou robatori de coure, el segon en poc més de 48 hores, que s'ha detectat aquest matí.

Segons ha informat Adif en una publicació al seu perfil de la xarxa social X, els tècnics han solucionat la incidència, que ha interromput el servei de trens durant més d'una hora.

Aquest robatori de coure s'ha produït dos dies després del robatori produït diumenge, que va afectar fins a 8 línies de servei ferroviari a Catalunya i que va fer activar el Pla Ferrocat fins a la nit del passat dilluns 13, quan va ser desactivat per una millora de la situació.

Un robatori que costarà 15 milions d'euros

Aquest episodi arriba hores després que el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, estimés en 15 milions d'euros el cost del robatori de coure del passat diumenge 12 a Montcada Bifurcació (Vallès Occidental), que va provocar una avaria generalitzada al servei de Rodalies, coincidint amb la jornada electoral, i preveu un termini de 2 mesos per restituir-ne el funcionament habitual.

Dels 15 milions, va assegurar que destinaran uns 4 milions a reposar els béns afectats i uns 5 milions a la prestació de serveis alternatius, i ha atribuït la resta al lucre cessant, en roda de premsa on va comparèixer amb el president de Renfe, Raül Blanco , i el president d'Adif, Ángel Contreras.

Pont va voler deixar clar que "ni Renfe ni Adif tenen cap mena de responsabilitat" en aquest episodi, que ha emmarcat en incidències alienes als gestors, i ha qualificat les dues empreses de víctimes.

A més, ha explicat que les incidències "baixarien moltíssim" amb el cessament d'actuacions deliberades per danyar el servei que a Catalunya ha qualificat d'anormalment altes: segons les dades que ha facilitat, és el territori de l'Estat on més abunden.

Crítiques als Mossos

La part més polèmica de les declaracions de Puente van ser les paraules referides als Mossos d'Esquadra.

Va retreure al cos que, a la seva manera de veure, sí que hagin descartat el sabotatge sense impulsar la investigació pertinent i els ha atribuït les responsabilitats en matèria d'actes vandàlics, robatoris i seguretat sobre les persones, àmbits en què ha qualificat el rol d'Adif i Renfe de complementari i subordinat.