Una imatge del pantà de Susqueda

Sequera a Catalunya: els embassaments del Ter-Llobregat ja freguen el 25%

Les conques internes catalanes arriben al 23,5% de la seva capacitat

Bones notícies per a la sequera a Catalunya. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen Barcelona i la seva àrea metropolitana, i Girona i el seu entorn, han augmentat fins al 24,57%, quan divendres passat eren al 23,22%.

Es tracta de l´última actualització de l´estat dels embassaments de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), consultat aquest dilluns per Europa Press, que mostra que els embassaments d´aquest sistema tenen 150,41 hectòmetres cúbics d´aigua.

Aquest augment es deu a les darreres pluges registrades, tot i que la capacitat dels embassaments del Ter-Llobregat segueix per sota de la registrada fa un any, quan estaven al 25,25% i 154,54 hectòmetres cúbics, però ja se'n va aproximant.

També millora la situació a les conques internes

Pel que fa als embassaments de les conques internes catalanes, també han augmentat i es troben aquest dilluns al 23,5% de la seva capacitat, quan divendres passat estaven al 22,21%.

Per embassaments, el de Darnius Boadella es troba al 16,19% de la capacitat; el de Sau està al 12,73%; Susqueda al 26,49%; La Baells és al 37,21%; La Llosa del Cavall, al 23,82%; Sant Ponç, al 32,38%; Foix, al 65,37%; Siurana, al 2,70%, i Riudecanyes, al 2,61%.

L'estat dels embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), amb una capacitat superior als cinc hectòmetres cúbics, se situa al 53,12%, amb un total de 990,5 hectòmetres cúbics d'aigua, mentre que l'any passat estaven al 36,1% i 673,1 hectòmetres cúbics.

Plans per fer front a la sequera

Aigües de Barcelona manté l'execució de les obres previstes a la Llei 9/2023 de mesures extraordinàries per fer front a la sequera aprovada per la Generalitat el maig del 2023, ha explicat en un comunicat aquest dilluns.

L'empresa ha recordat que el pla està en "plena coordinació amb les administracions públiques" competents i que l'objectiu és aprofitar tots els recursos hídrics disponibles.

Ha assenyalat que el pla d'inversions ha de permetre solucionar "definitivament" els problemes de sequera de l'àrea metropolitana de Barcelona i té una inversió prevista de més de 900 milions.

Fins ara, la companyia ha finalitzat les obres a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (Etap) de Sant Joan Despí (Barcelona), que ja està en funcionament i permet el tractament avançat amb filtres de carboni actiu de l'aigua subterrània.

Aquesta acció permet separar completament l'aigua superficial --que és tractada amb un procés d'osmosi inversa-- de l'aigua subterrània, de manera que es guanya resiliència.