Una imatge del pantà de Sau

Sequera a Catalunya: la quantitat d'aigua dels embassaments puja i ja és al 26,1%

Encara s'espera pluja generalitzada aquest dijous 16 de maig i de forma més aïllada el pròxim divendres 17

Els embassaments de les conques internes de Catalunya ja estan per sobre del 26% de la capacitat. La pluja que ha caigut al conjunt del territori els últims dies serveix perquè segueixin omplint-se a poc a poc. Les bones notícies, doncs, continuen arribant cada dia.

Segons es pot comprovar si observem les dades publicades minuts poc abans de la 1 del migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és al 26,1%. Això significa que la crescuda respecte del nivell respecte a les dades de dimarts 14 passat, quan era d'un 25,86%.

Les dades del 16 de maig
Les dades del 16 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

La quantitat mitjana continua pujant a una gran velocitat; el cap de setmana passat es va sobrepassar la simbòlica xifra d'una quarta part de la capacitat (25%) i pocs dies després arriba una altra bona notícia, amb més d'un punt percentual més d'augment de capacitat.

Encara que ja s'ha aconseguit aquesta quarta part de la seva capacitat de mitjana, la xifra que està lluny del que seria desitjable, però és també significativament millor de la que teníem fa tot just un mes i mig.

Quan tornarà a ploure?

Aquest dijous 16 s'esperen (i ja han caigut) precipitacions de forma generalitzada, de més o menys consideració, de manera que cal esperar que la quantitat d'aigua pugi de nou el proper divendres 17.

Els mapes del temps del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) apunten que tant el dissabte 18 com el diumenge 19 s'esperen precipitacions a diversos punts del país.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.