Aquest 28 de maig ha tornat a pujar la capacitat d'aigua

Sequera a Catalunya: els embassaments de les conques internes, al 29,11% de capacitat

Aquest dimarts 28 de maig s'ha anunciat que es retiren algunes restriccions a part de l'Alt Empordà

La quantitat d'aigua emmagatzemada als embassaments de les conques internes de Catalunya ha tornat a experimentar una pujada, fins al punt que aquest dimarts 28 de maig s'ha superat el 29% de capacitat.

En concret, segons les dades que ha publicat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a la jornada d'avui aquests espais estan al 29,11% de capacitat, mentre que el primer dia de la setmana, dilluns 28 , mostraven una xifra del 28,87%.

Les dades del 28 de maig
Les dades del 28 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

La dada està 5 punts per sobre de la que hi havia fa tres setmanes, quan es van aixecar les mesures d'excepcionalitat a bona part del territori.

Es confirma, doncs, l'augment progressiu i progressiu que va començar al voltant de Setmana Santa, a finals del mes de març passat; llavors, la capacitat estava al voltant del 14%, en una situació hídrica crítica, que havia portat la Generalitat a decretar l'estat d'emergència per a més de 6 milions de catalans.

Tot i això, les pluges i nevades que han caigut des de llavors han fet que la situació canviï sensiblement. Si observem les dades hi ha una realitat innegable: en poc més de dos mesos els embassaments han vist com es doblega la quantitat d'aigua que contenen.

Menys restriccions a l'Alt Empordà

A més, dimarts 28, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que 22 municipis de l'Alt Empordà surten de la situació d'excepcionalitat.

Això s'ha decidit a la reunió de la comissió interdepartamental de la sequera, celebrada també aquest dimarts. "Ha costat més del que és desitjable, però la situació continua millorant", ha assegurat la portaveu.

Fins i tot l'embassament de Darnius Boadella, un dels que ha acusat més la sequera, s'ha recuperat en part. També ha millorat sensiblement la situació de l´aqüífer Fluvià-Muga.

A la resta del territori, tot i això, no s'aixequen restriccions "per precaució", segons ha afegit la portaveu.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.