Una imatge del pantà de Susqueda

Sequera a Catalunya: l'aigua dels embassaments creix sense parar i s'acosta al 29%

Les conques internes estan a més del doble de capacitat que fa tot just dos mesos

La quantitat d'aigua emmagatzemada als embassaments de les conques internes de Catalunya creix, dia rere dia, i en aquesta primera jornada de la darrera setmana de maig no n'és cap excepció.

Fa pocs minuts s'ha actualitzat el atès que podeu consultar a la pàgina web de l'Agència Catalana de l'Aigua; així, el 27 de maig de 2024, la quantitat és del 28,87%. La capacitat mitjana ha pujat respecte del valor amb què es va tancar la setmana passada, que era del 28,59%.

Les dades d'aquest 27 de maig de 2024
Les dades del 27 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Es confirma, doncs, l'augment progressiu i progressiu que va començar al voltant de Setmana Santa, a finals del mes de març passat; llavors, la capacitat estava al voltant del 14%, en una situació hídrica crítica, que havia portat la Generalitat a decretar l'estat d'emergència per a més de 6 milions de catalans.

Tot i això, les pluges i nevades que han caigut des de llavors han fet que la situació canviï sensiblement. Si observem les dades hi ha una realitat innegable: en poc més de dos mesos els embassaments han vist com es doblega la quantitat d'aigua que contenen.

Quan tornarà a ploure?

A més, la previsió del Meteocat apunta que el proper dimarts 28 de maig s'espera algun xàfec feble i escàs al Pirineu durant la tarda, sobretot al sector oriental.

S'espera un escenari idèntic de cara al tercer dia de setmana, dimecres 29 de maig.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.