Una foto del pantà de Sau

Sequera a Catalunya: la capacitat d'aigua als embassaments s'acosta al 29,5%

Des d'aquest dijous 30 de maig tornen les pluges, que seran especialment importants al nord del territori

Els embassaments de les conques internes de Catalunya acosten al 29,5% de capacitat. Un dia més, s'ha registrat un augment de la capacitat d'aigua, una tendència que va començar a finals de març i que s'ha donat de forma ininterrompuda.

Segons l'actualització de les dades que fa diàriament cap al migdia l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), aquesta xifra se situa aquest dijous 30 de maig el 29,44%.

Les dades del 30 de maig
Les dades del 30 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

El penúltim dia del mes, doncs, mostra una pujada del més del 0,1% de capacitat, ja que a la jornada de dimecres 29 passat el percentatge era del 29.31%.

La dada està 5 punts per sobre de la que hi havia fa tres setmanes, quan es van aixecar les mesures d'excepcionalitat a bona part del territori i més del doble de l'escassíssim 14% que hi havia cap als dies de Setmana Santa.

La pluja torna a fer acte de presència

La dada d'aquest 30 de maig podria créixer a les jornades que vindran, ja que, després d'uns dies amb escasses precipitacions, aquest dijous Catalunya torna a rebre aigua en quantitat i en diversos llocs.

Segons la previsió del Meteocat, des del final del matí final del matí cauen ruixats al Pirineu que al llarg de la tarda afectaran molts punts del terç nord del territori, així com altres del quadrant nord-est i el nord de la Catalunya Central.

Al final del dia també descarregaran altres sectors del litoral i el prelitoral de manera més aïllada. Seran d'intensitat entre feble i moderada, ia partir del migdia podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra. S'hi acumularan quantitats escasses o poc abundants de precipitació.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.