El pantà de Rialb, a data 1 de maig de 2024

Sequera a Catalunya: la capacitat dels embassaments de les conques internes torna a pujar

A la crescuda de la capacitat cal sumar-hi la pluja que caurà tant aquest dimarts 14 com dimecres 15 de maig

Passen els dies i la capacitat dels embassaments de les conques internes de Catalunya continua pujant. Les bones notícies s'acumulen, ja que aquest augment se segueix registrant diàriament.

Segons les dades publicades minuts després de les 12 d'aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és al 25,66%, una xifra una mica superior al 25,49% de dilluns 13 de maig.

Les dades del 14 de maig
Les dades del 14 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Durant el cap de setmana passat es va superar la xifra del 25%, la quarta part de capacitat, cosa que torna a situar els embassaments en nivells semblants als de l'any passat.

Tot i que ja s'ha assolit aquesta quarta part de la seva capacitat de mitjana, la xifra que està lluny del que seria desitjable, però és també significativament millor de la que teníem fa tot just un mes i mig.

Gota a gota, a mesura que han anat passant les setmanes (i els mesos), els embassaments s'han recuperat de la situació més crítica. I és que la pujada de la capacitat, poc més d'un mes, està per sobre dels 10 punts percentuals. Hem de tenir en compte que fa poc més un mes, just abans de Setmana Santa, la capacitat estava rondant el 14%.

(Almenys) tres dies de pluja

La xifra del 25,66% d'aquest 14 de maig podria pujar els propers dies. I és que aquest dimarts està plovent (i es preveu que ho segueixi fent) a tot el territori de Catalunya.

Aquestes precipitacions tindran continuïtat, com a mínim, dimecres 15 i dijous 16.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.