El pantà de Sau, en una imatge recent

Sequera Catalunya: la capacitat dels embassaments de les conques internes s'acosta al 18%

Cada setmana ha augmentat la seva capacitat, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

De mica en mica, pràcticament com si fos gota a gota, però els embassaments de les conques internes de Catalunya continuen veient com augmenta la seva capacitat.

Així, els darrers dies (de fet, tots els d'aquesta setmana), les dades publicades a la 1 del migdia per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han confirmat un creixement sostingut i lent, però constant.

Si s'observen els d'aquest dijous 11 d'abril, el nivell d'aigua s'ha elevat al 17,78% i ha marcat un lleuger augment en comparació del 17,7% registrat dimecres 10 passat.

Les dades de l'ACA a data 11 d'abril de 2024
Les dades de l'ACA a data 11 d'abril de 2024 | Agència Catalana de l'Aigua

Aquest increment, encara que modest, reflecteix una tendència a l'alça que s'espera que es continuï perpetuant.

Malgrat les bones notícies, la previsió del Meteocat diu que en les properes 72 hores no s'espera cap precipitació a la geografia de Catalunya; ni aquest dijous 11 ni el divendres 12 s'espera la caiguda de pluges a cap punt del territori.

La disponibilitat d‟aigua als embassaments és crucial per a diversos sectors, des de l‟agricultura fins al subministrament domèstic i industrial.

Aquest creixement gradual ressalta la importància d'una gestió eficient dels recursos hídrics i subratlla la necessitat de mantenir un monitoratge constant de la situació.

A mesura que Catalunya avança cap a la temporada d'estiu, l'atenció se centra en l'evolució del nivell d'aigua als embassaments i les mesures necessàries per garantir un subministrament adequat d'aigua a tota la regió.

Capacitat dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.