El pantà de Sau, en una imatge d'aquest 2024

Sequera a Catalunya: els embassaments de les conques internes, ja per sobre del 24,5%

Cada cop són més a prop d'arribar a una quarta part de la seva capacitat, segons les dades de l'ACA

Més bones notícies. Els embassaments de les conques internes de Catalunya es continuen omplint. Dia a dia, pràcticament sense excepció des de finals de març, la seva capacitat continua augmentant.

I aquest dijous 9 de maig no n'és cap excepció. Segons les dades publicades aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és al 24,52%, cosa que significa que la capacitat ha pujat pràcticament un 0,4% respecte de les dades del passat dimecres 8, quan la xifra era del 24,13%.

Les dades del 9 de maig
Les dades del 9 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Això ja confirma que la pujada de la capacitat en poc més d'un mes està per sobre dels 10 punts percentuals. Hem de tenir en compte que fa poc més un mes, just abans de Setmana Santa, la capacitat era prop del 14%.

Les últimes setmanes hem anat detallant com dia a dia ha anat augmentant de manera progressiva els nivells, cosa que va portar els responsables de la Generalitat, en consens amb els responsables de l'ACA, a desescalar.

D'emergència a excepcionalitat

Dimarts passat 7 de maig es va anunciar l'aixecament de part de les restriccions imposades fa 3 mesos a causa de l'emergència per la sequera que castiga Catalunya. Tot i això, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut recordar que "continuem vivint una sequera greu", malgrat aquest pas endavant cap a la normalitat.

En la intervenció, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va posar sobre la taula que és la pitjor sequera des que es tenen dades, però va afegir que "no improvisem, i qui digui el contrari és perquè no ha gestionat una sequera d¿aquesta magnitud".

Quina és la capacitat total?

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.