El pantà amb un símbol igual

Sequera a Catalunya: els embassaments de les conques internes s'estanquen

El Meteocat ja ha alertat que poden tornar les precipitacions aquest mateix diumenge, encara que de manera més moderada

L'arribada de la primavera ha comportat una recuperació notable en els nivells d'aigua dels embassaments a les conques internes de Catalunya.

Segons les últimes dades proporcionades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els embassaments d'aquest diumenge 5 de maig estan al 22,21%, igual que divendres passat. Tot i que no arriba a una quarta part del 100%, la realitat és que les últimes setmanes ha millorat notablement.

Cal recordar que tot just un mes enrere, just abans de Setmana Santa, la capacitat era al voltant del 14%, cosa que significa que en poc més d'un mes ha experimentat un notable augment de 8 punts percentuals.

Tot i això, les últimes setmanes hem anat detallant com dia a dia ha anat augmentant de forma progressiva els nivells, cosa que no ha passat aquest cap de setmana perquè s'ha quedat al mateix percentatge.

Cal tenir en compte que venim d'episodis de pluges abundants que han donat una petita treva aquests dies. Tot i això, el Meteocat ja ha alertat que poden tornar aquest mateix diumenge, encara que de forma més moderada.

"Els núvols creixen des de fa estona en molts punts de l'interior, sobretot en zones de muntanya. I al Pirineu i Prepirineu occidental i al massís del Port ja descarreguen alguns xàfecs petits", alerten en una publicació de X.

En els dies següents, les prediccions del meteocat apunten que dilluns hi haurà ruixats i tempestes a les hores centrals del dia i dimarts igual però al quadrant nord-est.

Per tant, aquests propers episodis de precipitacions podran ajudar que continuïn augmentant els nivells dels embassaments abans que arribi l'estiu i les altes temperatures eclipsin les pluges, que continuen sent necessàries malgrat les darreres setmanes.

Capacitat dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).