Segueixen les bones notícies: la quantitat d'aigua augmenta

Sequera a Catalunya: els embassaments se segueixen omplint i ja estan per sobre del 27,5%

La capacitat ja és pràcticament del doble de la que hi havia les vigílies de Setmana Santa

La pujada de la capacitat dels embassaments de les conques internes de Catalunya és una realitat, dia rere dia. De nou, a la jornada d'aquest dijous 23 de maig s'ha registrat un augment de la mitjana hídrica. Tot i que la situació està molt lluny d'estar resolta, la realitat és que pràcticament hi ha el doble d'aigua de la que hi havia a les vespres de Setmana Santa.

Si observem les dades publicades aquest dijous per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el percentatge actual està al 27,51%, per tant puja més un 0,3% respecte de la xifra que l'organisme va fer pública el migdia de dimecres passat 22.

Les dades del 23 de maig
Les dades del 23 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Continuem veient, doncs, com la quantitat mitjana continua pujant a una gran velocitat; fa menys de dues setmanes es va superar la simbòlica xifra d'una quarta part de la capacitat (25%) i amb aquesta nova dada se segueix avançant cap al terç de capacitat.

Més pluja en els propers dies

Ajuda a consolidar aquesta pujada diària la pluja. Tot i que les precipitacions són menys generalitzades que en altres dates recents, dimecres passat 22 va ploure, aquest dijous 23 ho ha fet (ia la tarda ho farà de manera important en alguns punts) i la tònica seguirà els propers dies.

Observant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), el divendres 24 cauran ruixats al Pirineu, Prepirineu i serralada Transversal, mentre que durant la tarda arribaran de forma més aïllada a punts del nord de la depressió Central, terç oest i extrem nord-est del país.

En canvi, de cara a l'inici del cap de setmana, el que s'espera és que la quantitat d'aigua que caigui del cel sigui molt menor.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.