Una foto del pantà de Sau

Sequera Catalunya: ja hi ha més del 24% d'aigua als embassaments de les conques internes

El passat dimarts 7 de maig es va passar d'emergència a l'escenari d'excepcionalitat

Un dia més, la capacitat dels embassaments de les conques internes de Catalunya en veu augmentada la capacitat. Aquest dimecres 8 de maig, 24 hores després que la Generalitat anunciés que es passa d'emergència al'escenari d'excepcionalitat, la quantitat torna a pujar.

Segons les dades publicades aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és el 24,13% de la seva capacitat, cosa que significa un augment de més d'un quart de punt percentual respecte dels nivells del 7 de maig, quan era del 23,78%.

Les dades del 8 de maig
Les dades del 8 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Això ja confirma que la pujada de la capacitat en poc més d'un mes està per sobre dels 10 punts percentuals. Hem de tenir en compte que fa poc més un mes, just abans de Setmana Santa, la capacitat era al voltant del 14%.

Les últimes setmanes hem anat detallant com dia a dia ha anat augmentant de manera progressiva els nivells, cosa que va portar els responsables de la Generalitat a desescalar.

De l'emergència a l'excepcionalitat

Dimarts passat 7 de maig es va anunciar l'aixecament de part de les restriccions imposades fa 3 mesos a causa de l'emergència per la sequera que assota Catalunya. Tot i això, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut recordar que "continuem vivint una sequera greu", malgrat aquest pas endavant cap a la normalitat.

En la intervenció, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va posar sobre la taula que és la pitjor sequera des que es tenen dades, però va afegir que "no improvisem, i qui digui el contrari és perquè no ha gestionat una sequera d¿aquesta magnitud".

Capacitat dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.