La tendència a l'alça es confirma

Sequera Catalunya: nova pujada de capacitat dels embassaments de les conques internes

Tot i que l'augment sigui anecdòtic, la tendència a l'alça que va començar la setmana passada es manté

De mica en mica, pràcticament gota a gota, els embassaments de les conques internes de Catalunya continuen omplint-se. Notícies esperançadores en època de sequera, encara que el territori és lluny d'estar a prop de sortir de la situació d'emergència. Aquest fet ho va recordar la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, en una compareixença fa uns dies.

Després que dimarts 16 d'abril passat s'arriba a la xifra del 18,06% de capacitat, aquest dimecres 17 podem veure un nou (encara que mínim augment): les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) diuen que són a el 18,07% de la capacitat total.

Això consolida la tendència a l'alça que s'ha viscut els darrers dies; les pujades, encara que discretes, van començar dilluns passat 8 d'abril, i cada dia que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha actualitzat les dades (cosa que fa cada dia a la 1 del migdia) hi ha hagut motius per somriure. Tot i que sense llançar les campanes al vol.

Les dades d'aquest dimecres 17 d'abril
Les dades d'aquest dimecres 17 d'abril | Agència Catalana de l'Aigua

Aquesta petita pujada arriba l'endemà que la Generalitat ha anunciat que permetrà que els ajuntaments catalans puguin omplir, aquest estiu, les piscines públiques i privades amb aigua potable malgrat la sequera sempre que compleixin la funció de refugi climàtic.

Pluges

Les bones notícies en forma daugment de la capacitat hídrica podrien tenir continuïtat. I és que cal tenir en compte que tant aquest dimecres 17 s'espera pluja.

La tarda d'aquest tercer dia de la setmana s'esperen alguns xàfecs al quadrant nord-est, sobretot a partir de la nit quan es faran més extensos. També són possibles alguns plugims intermitents al vessant nord del Pirineu, més probables al final del dia. Seran d'intensitat entre feble i moderada, i acumularan quantitats entre escasses i poc abundants.

Les precipitacions seguiran durant la matinada s'espera precipitació dispersa, feble o localment moderada al quadrant nord-est. A partir de mig matí s'iniciaran nous xàfecs i xàfecs al quadrant nord-est. Seran d'intensitat entre feble i moderada. Localment aniran acompanyats de tempesta i de calamarsa.

Capacitat dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.