El pantà de Sau, en una imatge recent

Sequera a Catalunya: la setmana comença amb una pujada de la capacitat dels embassaments

Hi ha gairebé un 25,5% de capacitat, segons ha explicat aquest 13 de maig l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

La setmana del 13 de maig comença amb una nova pujada del nivell de l'aigua als embassaments de les conques internes. Tot i que no ha estat tan considerable com altres dies, la tendència a l'alça de les últimes setmanes, una bona notícia, no s'atura.

Segons les dades publicades aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és al 25,49%, una xifra una mica superior al 25,3% del passat diumenge 12 de maig.

Durant el cap de setmana passat es va superar la xifra del 25%, la quarta part de capacitat, cosa que torna a situar els embassaments en nivells semblants als de l'any passat.

Les dades del 13 de maig
Les dades del 13 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Tot i que ja s'ha assolit aquesta quarta part de la seva capacitat de mitjana, la xifra que està lluny del que seria desitjable, però és també significativament millor de la que teníem fa tot just un mes i mig.

Gota a gota, a mesura que han anat passant les setmanes (i els mesos), els embassaments s'han recuperat de la situació més crítica. I és que la pujada de la capacitat, poc més d'un mes, està per sobre dels 10 punts percentuals. Hem de tenir en compte que fa poc més un mes, just abans de Setmana Santa, la capacitat estava rondant el 14%.

La pluja torna el 14 de maig

Les bones notícies, a més, tindran continuïtat en forma de noves precipitacions el proper dimarts 14 de maig.

Segons la previsió del Meteocat per al segon dia de la setmana, s'espera precipitació a qualsevol punt de Catalunya. La pluja avançarà d'oest a est, si bé serà més aïllada al terç sud.

A la tarda, s'espera a la meitat est, sobretot en punts de l'interior, al litoral i prelitoral central, a la resta del Pirineu i Prepirineu i al massís del Port.

La capacitat total dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.