Nemo, guanyador d'Eurovisió amb la delegació suïssa

Suïssa es corona guanyadora d'Eurovisió amb un missatge sobre la identitat no binària

S'emporta el Micròfon de Cristall el cantant Nemo, gràcies al televot i el veredicte del jurat

Suïssa ha guanyat la 68a edició del Festival d'Eurovisió gràcies a Nemo i la cançó 'The Code', que ha obtingut un total de 591 punts. Espanya, representada per Nebulossa i la seva 'Zorra', ha obtingut la 22a posició amb 30 punts.

La segona posició del certamen ha anat per a Croàcia i la tercera per a Ucraïna. El vot del jurat ho ha guanyat Suïssa i el del televot, Croàcia, amb 337 punts. És la tercera victòria per a Suïssa al certamen, després de l'edició inaugural i el triomf de Céline Dion el 1988.

La classificació final ha deixat Suïssa, Croàcia i Ucraïna com a top 3 i darrere seu, França, Israel, Irlanda, Itàlia, Armènia, Suècia i Portugal tanca el top 10.

Entre les sorpreses de les votacions, els zero punts del televot per al cantant amb més seguidors de la nit: Olly Alexander, del Regne Unit, que n'ha aconseguit un lloc 19 gràcies als 46 punts que li ha donat el jurat.

Espanya ha rebut un total de 30 punts: 19 del jurat (set d'Itàlia, sis de San Marino, quatre d'Àustria i un de Finlàndia i Suïssa) i 11 del televot (tres punts de Portugal i Finlàndia, dos d'Irlanda i França i un d'Itàlia).

'Zorra' ha quedat per sobre d'Àustria, Eslovènia i Noruega, que ha aconseguit la seva dotzena darrera posició a Eurovisió. Espanya ha quedat al lloc 22 en dues ocasions més: el 2016 amb Barei i el 2019 amb Miki.

Suïssa, per la seva banda, s'ha endut el tercer certamen d'Eurovisió i organitzarà el proper certamen. La ciutat de Ginebra ja ha mostrat la disposició a acollir el certamen.

"Vaig trencar el codi i vaig trencar el trofeu"

Li deuen el triomf a Nemo, que també és la primera persona no binària a guanyar el certamen. Nemo ha aprofitat la roda de premsa després de la victòria per celebrar la presència i la visibilitat dels artistes queer al certamen.

Igualment, a la pregunta de com l'ha afectat la situació que ha envoltat aquest certamen, Nemo ha assenyalat que l'experiència ha estat "molt intensa" i que "moltes de les coses no han estat amor i unitat, i això em va posar molt trist". "No obstant, també hi va haver molt d'amor i molta unió, moltes cultures diferents unint-se", ha afegit i ha sentenciat: "De veritat espero que Eurovisió pugui continuar sent un lloc on manifestar-se per la pau i l'amor en el futur", ha afegit.

I ha fet una analogia amb una de les anècdotes de la jornada: se li ha trencat el trofeu tot just agafar-lo. "Vaig trencar el codi (per la lletra de la seva cançó) i vaig trencar el trofeu. El trofeu es pot arreglar. Potser Eurovisió s'haurà d'arreglar una mica també", ha afegit.

L'expulsió dels Països Baixos

La 68a edició del Festival d'Eurovisió ha començat la seva emissió després d'un dia atrafegat a Malmö que ha començat amb la desqualificació del representant dels Països Baixos, Joost Klein, per una investigació que penja sobre ell per unes presumptes amenaces a una treballadora de la producció del certamen a la semifinal de dijous.

Al llarg de la tarda, diverses delegacions han mostrat la seva queixa amb la delegació israeliana, a qui han acusat d'assetjar els seus artistes dins del centre de premsa. La UER ha separat Israel de la resta de delegacions als camerinos a primera hora de la tarda, i segons el mitjà israelià Ynet, ha retirat l'acreditació a l'estilista del seu representant, Eden Golan, després d'intentar gravar sense el permís a la representant de Grècia, Marina Satti.

A nivell musical, la gala ha començat amb l'actuació del líder de la banda Blue Swede, Björn Skifs, el primer artista suec a aconseguir un número u en vendes a la llista americana Billboard el 1974, el mateix any en què ABBA va guanyar Eurovisió. Els hologrames del famós grup suec que s'utilitzen a l'ABBA Voyage han aparegut al xou.