La platja del Pont del Petroli de Badalona

El temporal destrossa les platges de Barcelona, Badalona, Montgat i Viladecans

A Barcelona capital, la platja de Sant Sebastià ha estat la més perjudicada, amb un desplaçament "important" de la sorra des de ponent fins a llevant

La borrasca 'Nelson' d'aquesta Setmana Santa ha deixat alguns punts del litoral metropolità de Barcelona en situació de "fragilitat màxima", ha informat l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aquest dimarts en un comunicat.

Les afectacions més importants han estat a les platges de Barcelona, Badalona, Montgat i Viladecans, i l'AMB ha sol·licitat una reunió amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per abordar la situació.

A Barcelona capital, la platja de Sant Sebastià ha estat la més perjudicada, amb un desplaçament "important" de la sorra des de ponent fins a llevant, mentre que a Viladecans s'ha reduït fins a 25 metres l'amplitud de la platja i se n'han trencat més de 600 metres de la infraestructura de protecció de les dunes.

A Badalona les platges més afectades són la del Coco, la del Pont del Petroli, la de l'Estació i la del Pont d'en Botifarreta, amb reculades superiors als 20 metres i esvorancs de tres metres de profunditat en alguns punts.

A Montgat hi ha hagut la pèrdua "completa" de la platja de les Barques i una reculada de les obres d'emergència a l'espigó, ia la zona nord l'erosió arriba al ferrocarril.

A Castelldefels s'han inundat més de 200.000 metres quadrats de superfície de la platja del Baixador i 30 metres de passarel·les de fusta estan malmesos.

Les platges tenen una "vulnerabilitat estructural"

El cap del Servei de Platges de l'AMB, Daniel Palacios, ha assenyalat que han detectat un increment de temporals del sud-oest i que les seves afectacions "són cada cop més grans per la vulnerabilitat estructural" de les platges.

Ha explicat que la morfologia de les platges està acostumada a un clima marítim de llevant i que s'ha incrementat la regressió amb onatge continuat de vent de 'Garbí' d'un o dos metres d'altitud, "cosa que erosiona molt més les platges", ha assenyalat.

Abans del temporal, l'AMB va obrir preventivament canals abans de les precipitacions per traslladar l'aigua de les lleres fluvials cap al mar i evitar la inundació de les platges, i va retirar el mobiliari més proper a la primera línia de costa.

Durant la borrasca ha retirat el mobiliari de la primera línia de costa i ha monitoritzat les incidències de l'onatge als equipaments i al mobiliari.

Un cop transcorreguda, ha restaurat 600 metres de tanques de zones de dunes, ha reubicat més de 300 metres de passarel·les i ha recuperat elements desplaçats, entre d'altres.