L'entrada principal del TSJC

El TSJC no té coneixement d'antecedents de violència en el cas de Vic

El dia 13 passat van arrestar un home com a presumpte responsable de la mort de la seva parella a la capital d'Osona

La Justícia no té constància d'“antecedents judicials entre la parella” en el cas de la dona presumptament assassinada per la seva parella a Vic (Osona), segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat emès el passat dimarts 21 de maig.

El Jutjat de Vic, l'encarregat de tots els procediments de violència sobre la dona, va finalitzar dimarts 21 de maig a la tarda la reconstrucció dels fets i la identificació de la víctima, una dona de 51 anys.

La parella de la víctima, de 59 anys, va passar a disposició judicial la setmana passada (després d'haver estat detingut el dia 13) i se'n va acordar l'ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança, per una causa oberta per un delicte de homicidi.

El detingut havia estat qui havia denunciat la desaparició de la dona el 19 d'abril. Després de saber els fets, els Mossos d'Esquadra es van fer càrrec de la investigació i van detectar elements "que feien sospitar que es podia tractar d'una desaparició criminal", segons va explicar la policia de Catalunya dies després.

Durant les indagacions dutes a terme fins ara, els agents van registrar el vehicle de l'arrestat i van localitzar indicis biològics.

Diversos municipis de Catalunya van guardar minuts de silenci per la mort de la dona.

Augment de les denúncies el 2023

Segons dades de la Generalitat, les denúncies per casos de violència masclista van augmentar un 10% el 2023. De la mateixa manera, en el conjunt d'any es van arrestar 6.056 homes per violència masclista en l'àmbit de la parella, cosa que representa un increment del 13,2% respecte a les dades que es tenien anteriorment.

El govern de Catalunya detalla que, en el conjunt de l'any passat, 14 dones van ser assassinades per violència masclista, 13 de les quals ho van fer a mans de les seves parelles o exparelles.

13 dels crims es van produir al domicili de la víctima, mentre que l'altre es va perpetrar dins d'una habitació d'hotel. En aquest cas, tant la víctima com el presumpte autor estaven a Catalunya de vacances.