l centre de documentació del Montnegre, a Sant Celoni (Barcelona)

La xarxa de centres documentals de la Diputació de Barcelona fa 30 anys

Els 23 centres ofereixen documents sobre geologia, fauna, botànica, cultura i història

Els centres de documentació d'espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona han fet 30 anys de treball col·laboratiu amb un fons digital de 35.000 referències de temàtica ambiental, ha informat aquest dijous la Diputació en un comunicat.

Els 23 centres, que funcionen a partir d‟un conveni de col·laboració entre la Diputació i els seus municipis, ofereixen documents sobre geologia, fauna, botànica, cultura i història, i desenvolupen tasques d‟informació i promouen programes de divulgació i difusió.

Es troben al Parc Natural del Montseny, al Parc del Castell de Montesquiu, al Parc de la Serralada de Marina, al Parc de la Serralada Litoral, al Parc del Montnegre i al Corredor, al Parc del Garraf, al Parc del Foix, al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el Parc Natural de la Serra de Collserola.

Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals recopilen materials documentals sobre aquests diferents àmbits amb la finalitat de millorar i facilitar-ne el coneixement i la investigació, així com la seva gestió. En aquest sentit, els centres procuren oferir als usuaris el major nombre de documents específics sobre un tema i desenvolupen els mitjans necessaris per garantir-ne la difusió i divulgació entre els ciutadans i els especialistes.

Els centres, a més de les tasques documentals, desenvolupen tasques dinformació sobre els recursos que ofereix el parc (itineraris, programes pedagògics, publicacions, equipaments); promouen programes de divulgació i informació (seminaris, cursos, exposicions, conferències, etc.) i informen de les activitats de recerca que s'hi duen a terme, fet que afavoreix la comunicació entre els col·lectius d'investigadors.

Aquests centres són el resultat d´una iniciativa comuna entre la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments de Terrassa, Granollers, Gavà, Sant Celoni, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Montcada i Reixac, Vilassar de Dalt, Santa Margarida i els Monjos i Arbúcies. En aquest darrer municipi, a més de l'Ajuntament, també hi intervé la Diputació de Girona.

Per tant, tot aquest treball permet tenir un fons important d'informació sobre els parcs i la fauna que hi habiten, amb tres dècades d'antiguitat a l'esquena.