Una manifestació de membres del col·lectiu LGTBIQ+, en arxiu

La xifra de canvis de sexe es dispara a Espanya: n'hi va haver 5.000 l'any passat

Avui, 31 de març, es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Trans, encara amb molts desafiaments per resoldre

Avui, 31 de març, es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Trans, una data crucial per destacar els avenços i els desafiaments que enfronta la comunitat trans a tot el món. En aquest context, Espanya ha estat testimoni de canvis significatius en matèria legislativa que han impactat directament a la vida de les persones trans.

Al febrer de 2023, el Congrés dels Diputats va aprovar una nova llei trans que va marcar una fita a la història del país. Aquesta legislació reconeix la lliure autodeterminació de gènere a partir dels 16 anys, eliminant requisits previs que anteriorment dificultaven el canvi legal de sexe. Dues setmanes després de la seva aprovació, va entrar en vigor una part clau de la llei que permet a les persones canviar el seu sexe al passaport o DNI mitjançant una simple declaració, sense necessitat de complir condicions com dos anys d'hormonació o la presentació d'informes metges.

Els efectes d'aquesta llei es van fer ràpidament evidents. Segons dades recopilades per 20minuts, el 2023 es van registrar més de 5.000 canvis registrals de sexe. Aquest nombre representa un augment significatiu en comparació amb anys anteriors, on els canvis registrats eren considerablement menors.

El procés legislatiu relacionat amb els drets de les persones trans a Espanya ha estat una història de progressió no lineal. Des del 2004 fins al 2006, els canvis registrals de sexe eren mínims, amb només uns pocs casos registrats a tot el país. Tot i això, el 2007, es va aprovar una llei que permetia la modificació registral del sexe amb requisits més estrictes, la qual cosa va portar a un augment en el nombre de canvis.

La nova llei trans del 2023 marca un canvi significatiu en la direcció dels drets de les persones trans a Espanya. En eliminar barreres i requisits restrictius, s'ha facilitat el procés de canvi de sexe, brindant més autonomia i reconeixement legal a la identitat de gènere de les persones trans.

Això sí, aquesta llei ha generat debats intensos a la societat, especialment al voltant de la possibilitat de canviar legalment el sexe a una edat primerenca. Una de les principals controvèrsies se centra en l'eliminació dels requisits mèdics previs per modificar el sexe al Registre Civil. Anteriorment, les persones trans havien d'obtenir un diagnòstic de disfòria de gènere i haver passat dos anys de tractament hormonal.

Tot i això, amb la nova llei, es permet a les persones majors de 16 anys canviar el seu sexe legal sense requisits previs. Això ha provocat preocupacions en alguns sectors sobre la capacitat dels menors per prendre decisions tan importants sobre la seva identitat de gènere