Policia

14 detinguts per distribuir bitllets falsos de 100 euros a Barcelona

La investigació, iniciada el novembre del 2023, va revelar una xarxa de distribució que operava a diversos països europeus

Agents de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra han desarticulat, en una operació coordinada per Europol, una organització criminal internacional d'origen pakistanès dedicada a la producció i distribució de bitllets falsos de 100 euros i han detingut 14 persones a Barcelona, Roma i Nàpols, entre elles, els responsables màxims.

Segons ha informat aquest dissabte la Policia Nacional en un comunicat, l'organització criminal hauria fabricat i introduït al circuit econòmic la suma d'un milió d'euros repartits principalment a Itàlia, França, Grècia i Espanya.

En concret, la impremta clandestina que ha estat desmantellada operava a Nàpols i posteriorment a Roma, i produïa bitllets amb "una altíssima qualitat, arribant a burlar la majoria de màquines automàtiques de pagament", ha assenyalat la Policia Nacional.

La investigació es va iniciar el novembre del 2023 en detectar-se a Barcelona una gran quantitat de bitllets falsos de 100 euros en circulació als comerços. A partir de llavors, els investigadors van aconseguir identificar els distribuïdors i "col·locadors" de les falsificacions que operaven a Barcelona i es van adonar que es tractava de persones d'origen pakistanès.

A través d'Europol, es va tenir coneixement que el 'Comando Antifalsificazione' monetària de Roma, del cos de Carabinieri, tenia una investigació oberta des del gener del 2023 contra una organització criminal de ciutadans pakistanesos, assentada a Nàpols i Roma, que fabricava i distribuïa aquests mateixos bitllets de 100 euros, havent expandit la seva àrea dinfluència per diferents països dEuropa.

La cèl·lula de distribució s'encarregava de portar grans quantitats de bitllets falsos a les diferents cèl·lules itinerants de col·locació, entre les quals hi havia la cèl·lula detectada a Barcelona que residia a dos domicilis del districte de l'Eixample.

També proveïen altres cèl·lules de col·locació ubicades a Itàlia (Bolonya, Brescia, Cremona, Cosenza, Florència, Foggia, Lecce, Milà, Novara, Pistoia, Reggio Emilia, Verona, Vicenza) ia l'estranger (París, Niça, Marsella i Atenes ).

Barcelona

Aquesta cèl·lula de col·locació detectada a Barcelona actuava per tota la ciutat fent petites compres en establiments que tenien màquines electròniques per pagar, un cop introduïen el bitllet fals, es feien amb el canvi que les màquines els lliuraven i amb el producte adquirit, segons ha destacat la Policia Nacional.

A més, els investigadors van interceptar dues vegades els bitllets falsos que la cèl·lula de distribució els pretenia fer arribar, detenint els distribuïdors a l'aeroport del Prat ia l'estació d'autobusos del Nord a Barcelona, comissant 70.000 euros falsos en bitllets de 100 euros .