Ascó II

Alerta a Ascó II: Parada del reactor per una incidència

Va experimentar una parada automàtica del reactor a causa d'una incidència relacionada amb un senyal de baix nivell d'aigua

La central nuclear d'Ascó II (Tarragona) ha notificat una parada automàtica del reactor dissabte a les 19.03 per una incidència que "amb la informació disponible fins a aquest moment, es classifica amb nivell 0" a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics ( Ines).

Va ser una parada per l'actuació del sistema de protecció "a causa d'un senyal de baix nivell d'aigua al generador de vapor B", informa el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) aquest diumenge en un comunicat, i assegura que la planta està estable i no hi ha hagut impacte en la seguretat de la instal·lació, persones ni medi ambient.

S'ha detectat nivell baix al generador de vapor "a causa del tancament no previst de la vàlvula de control d'aigua d'alimentació. Les vàlvules de control dels altres dos generadors es van comportar correctament" i ara analitza per què va fallar la vàlvula.

Energia Nuclear

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II i Vandellòs II --ubicades a la província de Tarragona-- van generar el 59% de l'energia consumida a Catalunya el 2023, informa la gestora de les tres plantes, ANAV.

Segons dades provisionals de Red Eléctrica de España, va suposar el 8,8% del consum del sistema energètic peninsular i va equivaldre a la cobertura del 30% del consum d'energia elèctrica de prop de 19 milions de llars espanyoles.

L'empresa ha sostingut que les tres centrals van operar "durant tot l'any amb fiabilitat" i que la producció va comportar l'estalvi d'emissió de 8,3 milions de tones equivalents de diòxid de carboni.