Un talibà, en arxiu

L'Audiència Nacional obre diligències per l'assassinat de 3 catalans a l'Afganistan

Les víctimes són dues dones i un home, originaris de Figueres, Girona i Barcelona

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert aquest dissabte diligències per l'atemptat que va tenir lloc aquest divendres a l'Afganistan i que ha costat la vida a tres turistes espanyols, a més de ferir de gravetat un altre que ha hagut de ser intervingut quirúrgicament.

Entre les víctimes mortals de l'atemptat hi havia un home i dues dones de nacionalitat espanyola: RBR nascut a Girona, SVB nascuda a Figueres (Girona) i ESV nascuda a Barcelona.

El ministeri fiscal ha concretat en un comunicat que s'han obert diligències a fi de determinar els fets esdevinguts i la seva consideració com un delicte de terrorisme, així com l'esclariment de les responsabilitats.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha explicat que li correspon exercir la competència de la investigació per la facultat que ostenta per investigar amb caràcter preliminar la comissió de fets que puguin ser constitutius de delicte i “hi ha indicis que els fets puguin ser considerats com un delicte de terrorisme".

El Ministeri d'Exteriors ha mobilitzat un grup de diplomàtics des del Pakistan i Qatar --país on resideix l'ambaixador espanyol davant l'Afganistan per raons de seguretat-- en direcció a la capital afganesa amb la missió d'atendre les víctimes de l'atac.

Fonts del Ministeri han assenyalat que la prioritat serà atendre immediatament les víctimes i la resta d'afectats, a més d'iniciar els tràmits per a la repatriació dels cossos i el trasllat de la persona ferida a Espanya quan les circumstàncies mèdiques ho permetin.

Segons la informació recollida per Govern, un grup de sis ciutadans espanyols que es trobava de viatge a la regió de Bamiyan, al centre de l'Afganistan, va ser atacat aquest divendres per almenys un home armat que va obrir foc de manera indiscriminada contra el grup quan feien compres en un mercat a l'aire lliure.

Els dos espanyols restants del grup han resultat il·lesos i han traslladat en conversa telefònica al ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, que es troben bé a la capital en espera de poder abandonar el país les pròximes hores.