Una imatge aèria de l'incendi

Els Bombers donen per controlat l'incendi del Coll de l'Alba a Tortosa

Ho van aconseguir a última hora de la nit de dimarts passat 28 de maig

Els Bombers de la Generalitat van donar per controlat dimarts passat, cap a les 23.00, l'incendi iniciat al matí al barranc del Racó de l'Ermita del Coll de l'Alba, al municipi tarragoní de Tortosa, han informat a un comunicat.

Els bombers van dur a terme un últim recorregut pel perímetre passades les 22 hores i van comprovar que no havia trucat a la zona afectada pel foc, que els Agents Rurals xifren en 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals dins de l'espai de interès natural Serra de Cardó-El Boix.

Durant aquesta nit, unes 12 dotacions s'han quedat a la zona vigilant i apagant punts calents, i l'objectiu és que la zona es refredi totalment abans de dijous a la nit, quan es preveuen ratxes de vent.

Segons han afirmat els analistes del Grup d'Actuacions Forestals (Graf), el foc ha provat que el comportament del foc és "explosiu" malgrat haver-se viscut una primavera suau, ja que la sequera acumulada provoca que la vegetació es consumeixi de forma molt ràpida .

En total, unes 60 dotacions i uns 100 efectius de Bombers s'han desplaçat al lloc per intentar extingir el foc, el qual s'ha produït en una zona de difícil accés en haver-se iniciat al fons d'un barranc i afectar una zona de antics cultius que van causar problemes per utilitzar vehicles pesants, fet que va obligar a ressituar el personal de l'operatiu.

El foc va acabar cremant tot el fons del barranc, es va desplaçar cap al nord i l'oest impulsat pel vent de marinada i va formar un pirocúmul --propi d'incendis més extensos i de més intensitat-- que va provocar dues accelerades.

Els Bombers van fer el 2023 un 6,41% més d'actuacions que l'any anterior

Els Bombers de la Generalitat van realitzar un total de 83.053 serveis a Catalunya el 2023, segons dades provisionals, que són 5.003 més que el 2022 (un 6,41% més), quan va fer 78.050 actuacions.

El que més ha ocupat els Bombers són els salvaments, amb un total de 18.787 actuacions, des de rescats a l'entorn natural i urbà fins a obertures d'ascensor o cerques.

El segon gran grup de serveis són els incendis urbans, amb 15.688 actuacions, com ara incendis d'habitatges, indústria, de contenidors de residus i de vehicles, entre d'altres.