Un cotxe de la Policia Nacional

Desmantellada una xarxa criminal que explotava sexualment dones a França

L'operatiu policial ha rescatat 16 víctimes d'aquesta banda

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional francesa, Europol i Eurojust, ha alliberat 16 víctimes de tràfic i ha desarticulat l'organització que les explotava a França, procedint a la detenció de 9 persones, 5 dels quals han produït a Espanya.

La xarxa criminal es lucrava amb l'explotació sexual de les víctimes, que captava als seus països d'origen, principalment Brasil, encara que també de Romania i altres països de Llatinoamèrica com Colòmbia, República Dominicana o Veneçuela i, una vegada a França, els implicats les explotaven a diferents pisos.

La investigació ha culminat amb l'alliberament de 16 víctimes d'explotació sexual a França i amb la detenció de nou persones, cinc a Espanya a les localitats de Lleida (1), Irun (1) i Huelva (3); i quatre a França a les ciutats de Lió (1), Orleans (1), Boulogne Surmer (1) i al Nord de França (1).

Tots els detinguts han ingressat a la presó pels delictes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, relatius a la prostitució, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Així mateix, s'han dut a terme un total de 7 registres, dels quals 4 han estat a territori francès i tres a localitats de l'Estat espanyol, en concret a les ciutats de Huelva, Irun i Lleida.

Els responsables de captar les víctimes residien a França, mentre que els que es dedicaven a la publicació dels serveis sexuals en diferents pàgines de contactes i els encarregats de rebre les trucades dels clients eren a Espanya. Finalment, les persones responsables del blanqueig de capitals tenien fixada la residència en municipis dels dos països.

A més, la investigació policial ha posat al descobert que els integrants de la xarxa blanquejaven els beneficis obtinguts de l'explotació fent girs postals i enviament de diners a destinataris al Brasil.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van alliberar el 2023 un total de 1.466 víctimes de xarxes de tràfic i d'explotació sexual o laboral, entre elles 18 menors, i en 18 casos una mateixa persona va ser víctima de més un tipus de delicte.