Esposes dels Mossos d'Esquadra

Detenen una dona que obligava una compatriota colombiana a prostituir-se a Salt

La víctima estava obligada a estar disponible les 24 hores del dia sense poder rebutjar clients

La Unitat Central de Trànsit d'Éssers Humans de la Divisió de Recerca Criminal (DIC) dels Mossos, en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona de la policia espanyola, ha desarticulat una xarxa d'explotació sexual a Salt (Girona) .

En aquesta ocasió, han detingut una dona colombiana acusada de segrestar una compatriota per forçar-la a presumptament prostituir-se en un pis de la localitat.

La investigació, supervisada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona, es va iniciar després de rebre informació que una dona a Colòmbia havia estat enganyada per una compatriota que oferia una feina a Catalunya.

En arribar a Barcelona, va ser traslladada a un domicili a Salt, on se li va informar que havia de saldar un deute de 8.000 euros mitjançant la prostitució.

La víctima, obligada a estar disponible les 24 hores del dia sense rebutjar clients, vivia en condicions d'explotació extrema.

Després de mesos de recerca i la col·laboració de testimonis, el 14 de març es va fer un operatiu policial que va culminar amb l'alliberament de la víctima i la detenció de l'explotadora.

La dona detinguda s'enfronta a càrrecs per tràfic d?éssers humans amb fins d'explotació sexual, prostitució coactiva i violació dels drets de ciutadans estrangers.

La víctima ha estat posada sota la protecció de la Generalitat de Catalunya.

Un problema seriós

Aquest cas destaca la importància de la cooperació internacional en la lluita contra el tràfic de persones i l'explotació sexual, així com la necessitat de mesures més efectives per protegir les persones vulnerables i combatre aquest tipus de crims.

Malauradament, aquest problema es repeteix massa. Sense anar més lluny, al febrer es van detenir deu membres d'una organització criminal que captava les víctimes a països de Sud-amèrica i les feien prostituir-se a les localitats barcelonines de Manresa i Mollet del Vallès.

En aquest cas, van alliberar sis dones. Els membres de la banda delictiva es dedicaven també al tràfic de drogues i obligaven les víctimes a promoure la venda de cocaïna entre els clients, fins i tot consumint-les elles mateixes si així ho requerien.