Desarticulada una organització dedicada a la sostracció i distribució de fars i recanvis d'il·luminació de vehicles

Detinguda una trama a Barcelona dedicada a la sostracció d'il·luminació de vehicles

Hi ha un total de sis detinguts, residents a la capital catalana ia Jaén, en una operació iniciada a finals del 2022

La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció de sis persones a Jaén i Barcelona pertanyents a una organització criminal dedicada a la sostracció i distribució de fars i recanvis d'il·luminació de vehicles dins d'una operació que ha dut a terme la Comandància de la Guàrdia Civil de Jaén.

A l'operació s'ha aconseguit recuperar material d'il·luminació de vehicles per un valor superior als 300.000 euros. La Guàrdia Civil ha assenyalat en una nota que han estat intervinguts terminals de telefonia mòbil i diversos equips informàtics.

L'operació es va iniciar a finals del 2022, quan els responsables d'una multinacional dedicada a la fabricació i distribució de fars i equipament d'il·luminació al sector de l'automoció ubicada a la localitat de Martos (Jaén) van denunciar davant la Guàrdia Civil que s'estaven produint furts de mercaderia.

En el transcurs de les investigacions, els agents van poder confirmar que un empleat de la factoria que realitzava tasques de manipulació i transport a l'interior de les instal·lacions, aprofitava els referits trasllats, per realitzar en els seus trajectes parades innecessàries, en què, pel que sembla , sostreia part de la càrrega que transportava.

Per aquest motiu, la Guàrdia Civil ha assenyalat que es va establir un dispositiu de vigilància i seguiment, aconseguint, a finals de gener de l'any passat, sorprendre 'in fraganti' dos empleats quan transvasaven quatre palets de fars a un camió llogat i es va procedir a la detenció daquestes dues persones.

Arran d'aquestes detencions, ha indicat que s'han aconseguit determinar la manera d'actuar de la trama delictiva, identificant altres dels implicats en l'organització responsables de l'administració d'una empresa de recanvis del sector de la il·luminació d'automoció ubicada a la província de Barcelona.

Els agents van localitzar el responsable que adquiria el producte per a l'empresa de Barcelona, que mantenia un contacte "directe i fluid" amb el capitost de l'organització, que era l'empleat de la factoria de Martos. Per adquirir el material que li interessava, li feia constar el tipus de fars, marques i models que volia.

Tot seguit, els integrants de l'organització planificaven la càrrega dels camions, tenint en compte els torns de treball més oportuns per procedir a la sostracció de la mercaderia, escollint habitualment torns amb menys treballadors.

Una vegada sostreta la mercaderia se solia emmagatzemar en una nau o parcel·la aïllada, propietat d'un dels membres de l'organització, fins a completar la capacitat de càrrega d'un vehicle pesant, a fi de transportar-lo fins a la destinació final.

Quan el grup delictiu havia acumulat material suficient, el responsable de l'empresa de Barcelona es desplaçava fins a la localitat de Martos, amb un vehicle tipus camió o furgoneta de lloguer, per traslladar la mercaderia sostreta fins a les seves dependències de Barcelona.

Per fer els pagaments de les comandes, la Guàrdia Civil ha indicat que s'han pogut comprovar que els diners eren enviats, des de Barcelona a Martos, ocults a l'interior d'un far o carcassa defectuós, i han arribat a traslladar fins a 10.000 euros, en bitllets de 50 euros. D'aquesta manera, aparentaven la devolució de la comanda per ser defectuosa.

Ha assenyalat que en ser una empresa l'encarregada del transport i la distribució dels efectes sostrets, se'ls donava aparença de legitimitat, arribant fins i tot a falsificar documents mercantils (certificat) d'una empresa de Martos relacionada amb la multinacional perjudicada.

Els detinguts, segons ha apuntat, haurien aconseguit grans beneficis, procedents de la sostracció, transport i distribució de mercaderia. Per aquest motiu, a finals de febrer, agents de la Guàrdia Civil es van desplaçar a la província de Barcelona, on van procedir a la realització de diverses entrades i registres, a l'empresa ubicada a aquesta província. Als detinguts se'ls imputen els suposats delictes de furt continuat, pertinença a organització criminal i falsedat documental.