Un agent de la Policia Nacional, en arxiu

Intervingudes 16 tones de pèl·let impregnats amb cocaïna a Reus

La Policia Nacional també ha desmantellat un centre de processament, preparació i emmagatzematge de drogues sintètiques

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervingut 16 tones de pèl·let impregnats amb cocaïna i han desmantellat un centre de processament, preparació i emmagatzematge de drogues sintètiques.

Els agents han detingut cinc persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de pèl·let. Després de comprovar que el pèl·let va reaccionar positivament a la prova de cocaïna, es van intervenir 920 sacs d'aquest producte, de 18 quilos cadascun, que van sumar un total de 16.560 quilograms.

L'organització comptava amb dues naus industrials independents a Reus (Tarragona). La primera estava destinada a la custòdia i el refredament de la substància, mentre que la segona era emprada per a l'empaquetament, el segellat i l'emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en què venia camuflada. Fruit dels registres practicats s'han intervingut cinc quilos de drogues de síntesi -speed i MDMA-, 3.965 euros en efectiu, dues premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma.

A la segona nau, els agents van localitzar més de cinc quilos de diferents drogues de síntesi i maquinària emprada en la producció de la substància estupefaent (una premsa hidràulica, una premsa industrial, termosegelladores, envasadores i assecadores).

Els membres de l'organització, d'origen albanès, holandès i lituà, introduïen la substància estupefaent a través dels ports espanyols mitjançant contenidors marítims, simulant operacions de comerç internacional. Per fer-ho, utilitzaven mètodes d'ocultació molt sofisticats, camuflant o impregnant la droga en diferents materials amb la finalitat de dificultar-ne la detecció.

La investigació ha acreditat enviaments de contenidors de pèl·let (peces cilíndriques premsades de materials variats i que serveixen com a combustible per a calderes o estufes), des del continent americà fins a Espanya, impregnat de substància estupefaent. Una vegada que els contenidors arribaven a Espanya el deixaven "refredar", i romanien un mínim de tres mesos a l'interior d'una nau, fins que el traslladaven a un altre lloc on extreien la droga.