Aigües del port de Cartagena

Troben els cossos sense vida de 4 dones en una embarcació a prop de Cartagena

Salvament Marítim va localitzar els cadàvers a gairebé 12 milles de la costa

Els cossos sense vida de quatre dones van ser trobats dijous 11 d'abril a última hora de la tarda a l'interior d'una embarcació semirígida de 7 metres amb motor fora borda que estava a més d'11 milles al sud de la costa de Cartagena ( Regió de Múrcia), segons han informat fonts de Salvament Marítim.

Un vaixell d'inspecció duanera va informar de la troballa de l'embarcació a Salvament Marítim, que va traslladar la salvamar Draco, juntament amb efectius del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, fins al lloc.

Un cop allà, l'embarcació va ser remolcada fins al port de Cartagena, on efectius de la Policia Judicial de la Benemèrita van iniciar el protocol habitual en aquests casos, que inclou l'inici d'una investigació i la identificació dels cossos.

Més de 6.600 morts intentant arribar a Espanya per mar el 2023

Cal destacar que, a principis d'aquest any, es van conèixer les xifres de persones que van morir el 2023 intentant arribar a territori espanyol per mar.

Segons l'informe presentat pel col·lectiu Caminando Fronteras a través del seu observatori Monitorització Dret a la Vida, l'any 2023 ha marcat un ombrívol rècord, convertint-se en l'any més mortífer per als migrants des que es tenen registres. Les xifres de l'informe mostren un dramàtic increment en les morts de persones intentant assolir Espanya. Mentre que el 2021 es van registrar 4,639 morts, amb una mitjana de 12 morts diaris, el 2023 aquest nombre ha escalat a 6,618 víctimes, elevant la mitjana a 18 morts cada dia.

Entre les víctimes de l'últim any, es comptabilitzen 363 dones i 384 nens, cosa que subratlla la tràgica pèrdua de vides entre els més vulnerables. A més, l'informe identifica fins a 17 nacionalitats diferents entre aquells que van morir en el seu intent per arribar a sòl europeu, cosa que reflecteix la diversitat geogràfica de la crisi migratòria.

La ruta canària, específicament el perillós corredor migratori de l'Atlàntic cap a les Illes Canàries, ha estat particularment letal i ha concentrat la majoria de les morts amb un total de 6,007 víctimes. Aquesta ruta ha estat identificada repetidament com la més mortífera del món, i l'any 2023 no n'ha estat l'excepció.

Segons l'informe de Caminant Fronteres, aquest any es va observar un notable augment en el nombre d'embarcacions que van partir des de punts encara més distants a la ruta migratòria, incloent Mauritània, Senegal i Gàmbia. Aquesta tendència ha exacerbat els riscos associats amb la cruïlla, ja que les distàncies més grans impliquen viatges més prolongats i perillosos en condicions freqüentment precàries.