Guàrdia Civil i una fira

Troben en un poble de Navarra un home desaparegut a Bilbao el 2009

L'home viu actualment amb una família de firaires i que des de l'any 2007 viatja amb ells de fira a fira

La Guàrdia Civil de Biscaia, en el marc de la Investigació DESBIZCA , ha localitzat amb vida una persona, denunciada com a desapareguda per la seva exesposa, fills i germans, després de més de 21 anys sense conèixer-ne el parador.

La denúncia de desaparició va ser presentada a dependències de la Guàrdia Civil a Barakaldo (Biscaia) l'any 2009, on s'informava que l'últim contacte amb el desaparegut es va produir l'1 de gener del 2003, que pogués viure al carrer al barri de Zorrotza de la capital biscaïna i que tenia diversos problemes mèdics i econòmics.

Els investigadors, tenint en compte el tipus de desaparició, van realitzar gestions per a la localització d'aquesta persona a l'últim domicili facilitat pels familiars i pels carrers propers del barri de Zorrotza de Bilbao (Biscaia), donant resultat negatiu.

En aplicació del Protocol d'Actuació de les Forces i Cossos de Seguretat davant de Casos de Persones Desaparegudes pel Centre Nacional de Desapareguts (CNDES), la Guàrdia Civil va procedir a la presa d'ADN d'un dels seus fills, donant resultat negatiu. Tampoc en el registre civil figurava cap certificat de mort, ni empadronament en cap ajuntament.

Tot i això, els investigadors sí que van localitzar un compte corrent en ús en una sucursal d'un banc a Caparroso (Navarra), en què se seguia ingressant la pensió de la persona desapareguda, comprovant que se n'extreia el mateix en efectiu en dues vegades a l'inici de cada mes, explica en una nota la Guàrdia Civil.

Com a conseqüència, els guàrdies civils de Biscaia es van desplaçar a aquesta localitat, per tal de localitzar la persona que realitza aquestes extraccions. Finalment, el 19 de març passat es va trobar el desaparegut residint a Caparroso en perfecte estat de salut.

La Guàrdia Civil va comunicar al desaparegut l'assenyalament que hi ha sobre ell i si desitjava facilitar les dades del seu parador o de contacte a la família que en va denunciar la desaparició. El desaparegut va informar que, encara que no tenia telèfon, podien contactar amb un convivent o, arribat el cas, anar-lo a visitar. Va aclarir que viu actualment amb una família de firaires i que des de l'any 2007 viatja amb ells de fira a fira.

Finalment, el 20 de març passat la Guàrdia Civil va notificar la seva aparició a la seva germana.