Un edifici del Sabadell a Catalunya

Canvi d'escenari: BBVA llença una OPA hostil sobre el 100% de Banc Sabadell

Ho ha confirmat aquest 9 de maig la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)

El consell d'administració de BBVA ha decidit formular una oferta pública d'adquisició (OPA) hostil sobre el 100% de les accions de Banc Sabadell després del rebuig d'aquesta entitat a una proposta de caràcter amistós, segons el comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de valors (CNMV).

BVA ofereix als accionistes de Sabadell un canvi d'un títol nou per cada 4,83 de Sabadell, la mateixa oferta que havia proposat la setmana passada al consell d'administració de l'entitat catalana, i per això es manté la prima del 30% sobre el preu de tancament de les dues entitats del 29 d'abril passat; del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades del darrer mes; i del 50% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades dels darrers tres mesos.

A més, els accionistes de Banc Sabadell tindran un 16% de participació a l'entitat resultant. El preu equivalent de la contraprestació en efectiu és de 2,12 euros per acció de lentitat catalana.

BBVA té previst presentar la sol·licitud d'autorització de l'OPA a la CNMV, juntament amb un projecte explicatiu i els altres documents complementaris, a "la primera meitat" d'un termini màxim d'un mes des de la data en què s'hagi fet pública la decisió de formular loferta.

El consell de BBVA va acordar igualment la convocatòria de la junta general d'accionistes per decidir sobre l'emissió de les noves accions en la quantia necessària per atendre íntegrament el canvi.

Així, l'oferta està condicionada a obtenir més d'un 50,01% del capital social de Sabadell, a l'aprovació de l'ampliació de capital de la junta d'accionistes de BBVA, ia l'aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i de l'Autoritat de Regulació Prudencial del Regne Unit.

BBVA preveu que el tancament de l'operació es dugui a terme en un període entre 6 i 8 mesos, un cop rebi les autoritzacions necessàries. JP Morgan, UBS Europe, Rothschild&Co, Garrigues i DWP assessoren el banc a l'operació.

"Oferta extraordinàriament atractiva"

"Presentem als accionistes de Banc Sabadell una oferta extraordinàriament atractiva per crear una entitat amb més escala en un dels nostres mercats més importants", ha assenyalat el president de BBVA, Carlos Torres Vila. "Junts tindrem més impacte positiu als territoris on operem, amb una capacitat addicional de concessió de crèdit de 5.000 milions d'euros a l'any a Espanya", ha afegit.

El banc creu que la fusió tindria impactes financers "molt positius" gràcies a "sinèrgies rellevants" ia la "complementarietat i excel·lència" de les dues entitats. Després del tancament de l'operació, BBVA seria la segona entitat financera d'Espanya, darrere de CaixaBank.

Amb dades al tancament del 2023, l'entitat resultant assoliria una inversió creditícia de 265.000 milions d'euros i una quota de mercat en préstecs propera al 22% al mercat espanyol (13,8% BBVA i 8,1% Sabadell).

"Són dos bancs molt complementaris, tant per la diversificació geogràfica com per les fortaleses en els segments de clients. A Espanya, Banc Sabadell és un líder en pimes, amb una quota del 12,7%, versus un 11,5% de BBVA ; mentre que BBVA és més forta en banca detallista, amb una quota del 14,7%, davant del 6,3% de Banc Sabadell”, assenyala l'entitat presidida per Carlos Torres.

BBVA també avança que mantindrà la seva actual política de remuneració als accionistes, amb un 'pay out' del 50%, i el compromís de distribuir qualsevol excés de capital per sobre del 12%.

D'altra banda, l'entitat defensa que suposa una “clara generació de valor” també per als accionistes de BBVA. Així, mantenen que la transacció serà positiva per al benefici per acció (BPA) "des del primer any" després de la posterior fusió de les dues entitats, amb una millora al voltant del 3,5%, una vegada es produeixin els estalvis associats a la que estima en aproximadament 850 milions d'euros abans d'impostos. Addicionalment, el valor en llibres tangible per acció augmenta al voltant de l'1% a la data de la fusió.