Pere Aragonès parlant amb Salvador Illa de fons

La proposta que defensa Illa davant del consorci tributari d'Aragonès

Comuns demana una proposta "de país", Junts+ rebutja més pressió fiscal i el PP veu possible millorar-lo

El candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat la creació d'un consorci tributari en el marc de la reforma del finançament de Catalunya, davant de la proposta del president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció , Pere Aragonès, que ha apostat per un finançament singular que es negociï de manera "bilateral" amb l'Estat.

Així s'han pronunciat aquest dilluns al debat de precampanya organitzat per Pimec, en què Illa ha criticat que "no s'ha fet res en 10 anys" en matèria de finançament, i ha afegit que ell no utilitzarà aquest tema com a excusa permanent per a no abordar els problemes, com considera que ha fet el Govern.

Ha sostingut que hi ha "capacitat de millora de gestió dels recursos de la Generalitat", a través del desplegament de l'Estatut, i ha defensat que Catalunya no pot ser el tercer territori que més aporta i el 14 de rebre recursos, segons les seves dades.

Aragonès ha assegurat que gràcies a la negociació d'ERC s'ha aconseguit reduir el deute de l'FLA o el traspàs del cànon de residus, i ha criticat que Junts+ ara s'obri a negociar amb el Govern i de consells: “Ara que es posin a negociar , el senyor Rull ve a donar lliçons, no?".

Ha criticat que el PSC i el PP apostin per una negociació multilateral del finançament, i ha destacat que "els grans avenços" per a Catalunya s'han aconseguit a partir de negociació bilateral, al seu parer.

Rull critica la "desinversió"

El número 3 de Junts+ per Barcelona, Josep Rull, ha criticat la "desinversió" de l'Estat a Catalunya, i ha assegurat que l'única recepta no pot ser incrementar la pressió fiscal, ja que assegura que no permet que Catalunya sigui competitiva.

"En els últims 10 anys, hi ha més dèficit fiscal i més desinversió que mai. Només cal comparar-ho respecte a la Comunitat de Madrid. I no pot ser que l'única recepta sigui incrementar la pressió fiscal. No aprovarem els Pressupostos de l'Estat si no es compensen el dèficit fiscal i d'inversions", ha sostingut Rull.

Per part seva, el cap de llista dels Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha apostat per un nou sistema de finançament que sigui just, ordinari i solidari, i ha reclamat fer una proposta "de país" de finançament, acordada entre les forces polítiques .

La candidata dels Comuns --que portava una samarreta on es llegia 'Tax the casinos'-- també s'ha compromès, si arriba al Govern, a acabar amb la reducció fiscal del joc, en al·lusió a la llei que recull que si es posa en marxa el projecte del Hard Rock, “la fiscalitat del joc passa del 55% al 10%”.

Quan "s'acabi el procés separatista"

El candidat del PP, Alejandro Fernández, s'ha mostrat favorable a reformar el finançament, i ha assenyalat que "des de l'any 2012, inici del procés (independentista) ha estat impossible que cap president del Govern espanyol pugui arribar a un acord" de finançament.

"En el moment que s'acabi el procés separatista podrem asseure'ns tots, també amb la resta de comunitats autònomes, que estan en una situació similar a la de Catalunya i que surten perjudicats amb el repartiment, per millorar el sistema de finançament", ha afirmat Fernández, que ha demanat fer-ho des del realisme.