Patricia Plaja amb una imatge de sequera

El Govern anuncia la retirada de part de les restriccions per la sequera

"No improvisem, i qui digui el contrari és perquè no ha gestionat una sequera d'aquesta magnitud", ha dit Mascort

Patricia Plaja, la portaveu del Govern, ha anunciat l'aixecament de part de les restriccions imposades fa tres mesos a causa de l'emergència per la sequera que castiga Catalunya. Tot i això, Plaja ha volgut recordar que "continuem vivint una sequera greu", malgrat aquest pas endavant cap a la normalitat.

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha recordat que aquesta és la “pitjor sequera de Catalunya des que es tenen registres”. De fet, els moviments governamentals per evitar arribar a aquest escenari van arrencar el setembre del 2021, quan van registrar la primera alerta.

"No improvisem, i qui digui el contrari és perquè no ha gestionat una sequera dʻaquesta magnitud", ha remarcat.

A més, ha volgut posar de manifest que, durant aquests darrers temps, s'hagin avançat obres endarrerides, amb l'horitzó que el 2030 "no es depengui de la pluja per tenir el subministrament cobert".

També ha felicitat la ciutadania catalana, ja que durant el primer quadrimestre del 2024 se n'ha reduït el consum un 10% respecte al mateix període de l'any passat.

"Tornam a l'escenari d'excepcionalitat, estem en la mateixa situació que l'estiu passat, però estem més ben preparats", i ha afegit que treballaran perquè la poca aigua que hi ha disponible, duri el màxim temps possible.

Augment progressiu en els darrers mesos

Cal tenir en compte que, els darrers mesos, els nivells de les reserves d'aigua a Catalunya han anat augmentant progressivament. De fet, els embassaments de les conques internes estaven al 14,41% al començament de març, però la successió de pluges ha ajudat a apujar els nivells.

Actualment, les conques internes estan al 23,50%, i tot i que encara no és ni una quarta part de la seva totalitat, les notícies són esperançadores, tenint en compte d'on ve.

Pel que fa als embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen Barcelona i la seva àrea metropolitana, i Girona i el seu entorn, han augmentat fins al 24,57%, quan divendres passat eren al 23,22%.

Tal com ha informat Mascort, aquests episodis seguits de precipitacions s'han traduït en un 26% més de pluges que aquests últims anys.

A més, cal tenir en compte que les previsions meteorològiques segueixen apuntant que vindran pluges al territori català. Protecció Civil de la Generalitat ha activat la prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions (Inuncat) aquest dimarts a la tarda a diverses comarques de Girona i Barcelona.

Segons ha apuntat en un comunicat a 'X', els principals xàfecs seran entre les 14.00 i les 20.00 hores a les comarques de la Selva, Gironès, Baix Empordà (Girona) i Osona (Barcelona).

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), les pluges poden anar acompanyades de tempestes i calamarsa en alguns dels punts afectats. Per tant, s'espera que els nivells continuïn pujant els propers dies.

Què vol dir tornar a excepcionalitat?

L'excepcionalitat era la fase anterior a l'emergència, a què torna bona part del territori de Catalunya.

La dotació daigua per habitant i dia torna a ser dun màxim de 230 litres.

Pel que fa a jardins i zones verdes: es manté la prohibició del reg, usant només la quantitat necessària per garantir la supervivència de l'arbrat.

Continua prohibit replanar fonts ornamentals, encara que hi ha un cert respir per a l'aigua que es destina a usos industrials, la reducció dels quals sobre el consum habitual és del 15%.

També es flexibilitzen les restriccions al reg agrícola: es torna a haver de reduir en un 40% o ser substituït parcialment per aigües regenerades.

Pel que fa a carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, es manté la prohibició de regar amb aigua potable.