Una imatge del pantà de Sau

Sequera a Catalunya: els embassaments de les conques internes reflecteixen una nova pujada

Aquest dimarts 7 de maig bona part del territori ha sortit de la fase d'emergència

Els dies continuen passant i els embassaments de les conques internes de Catalunya se segueixen omplint. Aquest dimarts 7 de maig, dia en què s'han flexibilitzat les mesures per la situació d'emergència per sequera a bona part del territori ha viscut, novament, un augment de la capacitat d'aquests recipients d'aigua.

Segons les dades publicades aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nivell actual ja és al 23,78% de la seva capacitat, cosa que significa un augment de més d'un quart de punt percentual respecte dels nivells del 6 de maig.

Les dades del 7 de maig
Les dades del 7 de maig | Agència Catalana de l'Aigua

Fa poc més un mes, just abans de Setmana Santa, la capacitat era al voltant del 14%, cosa que significa que en poc més d'un mes ha experimentat un notable augment que ja és a prop dels 10 punts percentuals.

Tot i això, les últimes setmanes hem anat detallant com dia a dia ha anat augmentant de forma progressiva els nivells, cosa que no ha passat aquest cap de setmana perquè s'ha quedat al mateix percentatge.

Cal tenir present que venim d'episodis de pluges abundants que han donat una petita treva aquests dies; s'espera que aquest dilluns 6 pugui ploure de manera generalitzada, encara que dimarts 7 les precipitacions seran més localitzades.

Tornada a l'excepcionalitat

Aquest dimarts s'ha anunciat l'aixecament de part de les restriccions imposades fa tres mesos a causa de l'emergència per la sequera que castiga Catalunya. Tot i això, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut recordar que "continuem vivint una sequera greu", malgrat aquest pas endavant cap a la normalitat.

Per part seva, el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha recordat que és la pitjor sequera des que es tenen dades, però ha afegit que "no improvisem, i qui digui el contrari és perquè no n'ha gestionat una sequera d'aquesta magnitud".

Capacitat dels embassaments

A les conques internes de Catalunya, els embassaments tenen una capacitat total de prop de 700 hectòmetres cúbics, cosa que equival a uns 700 mil milions de litres d'aigua.

Aquesta quantitat s'expressa comunament en hectòmetres cúbics (hm3) on cada hm3 és igual a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 de litres).

En condicions normals de disponibilitat d‟aigua, aproximadament 7.500.000 persones consumeixen al voltant d‟1 hectòmetre cúbic (hm3) d‟aigua al dia.

Això ens dóna una idea de la demanda diària d‟aigua per part de la població en aquesta regió. Per tant, és primordial que els nivells dels embassaments continuïn augmentant de cara a l'estiu, ja que l'augment de turisme també provocarà un augment en la demanda.