Vista del pantà de Sau

La preocupant situació del Pantà de Sau, el més emblemàtic de Catalunya

L'embassament està patint les conseqüències de la sequera, tenint cobert només el 4,73% de la capacitat

Enmig de la sequera actual que afecta Catalunya, cal parlar del pantà més emblemàtic de la comunitat: el Pantà de Sau. Un lloc amb una història rica i una presència bella, que atrau turistes o gent local amb ganes de passejar, i que serveix per a molt més que per fer fotos. Tot i això, aquesta sequera està afectant el seu volum.

Actualment, la capacitat del Pantà de Sau gairebé no arriba al 4,73%, segons dades d'El Punt Avui. Té només cobert 6 hectòmetres cúbics d'aigua, dels possibles. Comparat amb el mateix període de l'any anterior, quan la capacitat era de 11 hm3, la disminució és evident.

Per què el Pantà de Sau és tan emblemàtic?

El Pantà de Sau és un dels pantans més coneguts i visitats de Catalunya. El seu origen es remunta a la dècada del 1960, quan va ser construït com a part d'un ambiciós projecte hidroelèctric. Des de llavors, ha estat una peça clau en el subministrament d'energia per a la regió, però també ha deixat un llegat històric submergit sota les aigües.

El que fa especial a l'embassament de Sau és la capacitat per revelar part d'aquest passat ocult en moments de sequera extrema. Amb el descens del nivell de l'aigua, estructures normalment submergides emergeixen lentament, incloent-hi les restes de l'antic poble de Vilanova de Sau. Entre aquestes restes destaca el campanar de l'església de Sant Romà de Sau, una construcció que data del segle XI i s'erigeix com un símbol del passat que jeu sota les aigües tranquil·les de l'embassament.

Darrere de la bellesa i el misteri del Pantà de Sau també hi ha històries humanes de comunitats senceres que van haver de ser desplaçades per donar pas a la seva construcció. Vilanova de Sau, juntament amb altres llogarets, va ser submergida sota les aigües de l'embassament, provocant el desplaçament dels seus habitants i l'abandonament de casa seva.

Aquella població va ser una petita comunitat originària des de temps medievals. La construcció de l'embassament va implicar l'expropiació de les terres i l'evacuació dels residents de Vilanova de Sau i altres llogarets propers. Les persones van ser reubicades en altres llogarets propers, o en nous habitatges construïts per a aquest propòsit.

En aquest cas, es van dur a terme mesures per ajudar les persones desplaçades a establir-se a noves comunitats. Això inclou assistència financera, suport en la recerca de vivenda i ocupació, així com la provisió de serveis bàsics a les noves àrees de residència.