Missa dels Misteris Olesa

La Missa dels Misteris 2024: La tradició més especial d'Olesa de Montserrat

La celebració és un moment clau perquè residents i visitants explorin la singular herència d'Olesa

La Missa dels Misteris és un esdeveniment religiós que té lloc a Olesa de Montserrat, un municipi que destaca per la seva profunda tradició que es remunta al segle XVII.

Aquest esdeveniment únic engloba una processó que presenta 11 passos, cadascun representant un misteri diferent del rosari, convertint-se en un punt focal de la Setmana Santa a Olesa que atrau milers de visitants cada any.

Aquest 2024, la Missa dels Misteris d'Olesa promet ser un espectacle que no només exhibirà la riquesa cultural i la fervorosa fe de la comunitat, sinó que també reafirmarà la identitat religiosa i cultural del municipi, comptant amb el suport de l'ajuntament d'Olesa de Montserrat.

La celebració és un moment clau perquè residents i visitants explorin la singular herència d'Olesa de Montserrat i participin en una tradició centenària que reflecteix la solidaritat i la unitat d'aquesta localitat.

Orígens i evolució

La història dels Misteris a Olesa de Montserrat es remunta al segle XVII, encara que se suggereix que els seus orígens podrien ser encara més antics.

La tradició va començar amb dos Sants Crists de Ca la Pellera, datats als segles XV i XVI, marcant un punt d'inici significatiu per a aquesta pràctica religiosa.

Durant el Barroc, específicament el 1694 amb la fundació de la Congregació dels Dolors, la tradició va rebre un impuls considerable, destacant-se creacions com el conjunt del Sant Sepulcre, la figura de Cal Puigjaner i la Pietat de Casa de Carreras.

Segle XX: Revitalització i Desafiaments

 • Revitalització: A principis del segle XX, es va experimentar un renaixement dels Misteris, amb la restauració de les imatges més preuades i la substitució d'algunes per figures de més qualitat.
 • Guerra Civil Espanyola (1936): La guerra va provocar la destrucció de gran part d'aquest patrimoni. Tot i això, a la postguerra, diferents barriades i confraries van encarregar noves imatges, destacant les obres de l'escultor Josep M. Camps Arnau.
 • Canvis Post-Vaticà II (1969): Després de noves normatives del Vaticà II i la decisió d'alguns sacerdots, inclòs Mn. Jaume Serrano, els Misteris van deixar d'exhibir-se públicament i les processons, inclosa la Setmana Santa, es van suspendre.

Actualitat: Exhibició i Significat

 • Exhibició: Avui dia, els Misteris s'exhibeixen a diferents barris durant la Setmana Santa, representant diferents moments de la Passió i mort de Jesús.
 • Objectiu: Aquestes representacions busquen recordar-nos l'esdeveniment més important a la història de la salvació i fomentar en nosaltres una millora com a persones i cristians.

Aquest recorregut històric reflecteix l'evolució d'una tradició que ha sobreviscut i s'ha adaptat a través dels segles, mantenint-ne l'essència i la continuïtat fins a l'actualitat, convertint-se en un espectacle teatral i religiós que defineix la identitat cultural d'Olesa de Montserrat.

Significat dels 11 misteris

Els 11 Misteris d'Olesa, únics a Catalunya, representen moments crucials de la passió i mort de Jesús, i són exhibits a diferents cases i locals del municipi durant el Dijous Sant i el Divendres Sant.

Aquests Misteris són:

 • El Bes de Judes
 • El Camí del Calvari
 • El Sant Crist
 • El Sant Crist de l'Agonia
 • El Sant Sepulcre
 • L'Ecce Homo
 • L'Oració de l'Hort
 • La Flagel·lació de Jesús
 • La Pietat
 • La Soledat de Maria al peu del Calvari
 • Mare de Déu dels Dolors

Aquestes imatges són acompanyades per diversos actes que inclouen el concert de Ramos, la Missa dels Misteris amb el ball de la Moixiganga per l'Esbart Olesà, el Via Crucis, i la Ruta dels Misteris.

La "Ruta dels Misteris", un recorregut guiat suggerit per a visitants, inicia a la plaça Fèlix Figueras (ajuntament) i cobreix els misteris següents: El Petó de Judes, La Pietat, L'Ecce Homo, El Camí del Calvari, La Flagel·lació, L'Oració de l'Hort, El Sant Crist, La Dolorosa, El Sant Sepulcre, La Soledat, El Crist de l'Agonia.

Tours guiats estan disponibles a Dijous Sant a les 17:00 i 19:30, i Divendres Sant a les 11:00, 17:00, 18:00, i 19:30, requerint inscripció prèvia.

La figura de Judes, oposada simbòlicament a Jesús, és estudiada des d'una perspectiva etnohistòrica, associant-se amb diverses imatges i accions en rituals durant la Setmana Santa i altres contextos, fent especial atenció a les llegendes sobre Judes i analitzant les interpretacions i funcions d'aquest complex ritual.

Preparatius per a la Missa dels Misteris 2024

Els preparatius per a la Missa dels Misteris 2024 a Olesa de Montserrat són un procés detallat i col·laboratiu, que involucra tota la comunitat per assegurar que la tradició es mantingui viva i es transmeti amb el respecte i la solemnitat que mereix.

 • Exhibició dels Misteris: Les imatges que representen diferents moments de la passió i mort de Jesús s'exhibiran a diverses cases i locals del municipi durant el Dijous Sant i el Divendres Sant. Aquesta tradició no sols permet als residents i visitants reflexionar sobre aquests moments sagrats, sinó també admirar la bellesa artística de les figures.
 • Activitats Tradicionals: Els Misteris van acompanyats de diverses tradicions, incloent:
  • Concert de Ramos: Un esdeveniment musical que marca l´inici de les festivitats.
  • Missa dels Misteris amb el ball de la Moixiganga de l'Esbart Olesà: Una missa especial seguida d'un ball tradicional que és un espectacle en si mateix.
  • Via Crucis (Estacions de la Creu): Un recorregut que reflexiona sobre els darrers moments de Jesús.
  • Ruta dels Misteris: Un recorregut guiat pels principals misteris, oferint una experiència immersiva en la tradició.
 • Informació i participació: Per a aquells interessats en participar o aprendre més sobre la Missa dels Misteris, es poden contactar a través de misterisolesademontserrat@gmail.com o visitar el lloc web http://misterisolesa.cat. Aquestes plataformes ofereixen informació detallada sobre lesdeveniment, com involucrar-se i la importància de cada tradició associada als Misteris.

Conclusions

Al llarg d'aquest article, hem explorat la rica tapestria d'història, art i fe que emmarca la Missa dels Misteris a Olesa de Montserrat, una tradició que no només sobreviu, sinó que es regenera amb cada celebració.

Els preparatius meticulosos i la participació comunitària reflecteixen el compromís profund dels habitants amb el seu patrimoni, assegurant que aquesta expressió única de cultura i devoció continuï il·luminant el cor de Catalunya.

La significació de la Missa dels Misteris transcendeix els límits del municipi d'Olesa, oferint un espectacle que és alhora una porta a les profunditats de la història regional i un mirall de l'espiritualitat col·lectiva.

Mentre Olesa de Montserrat es prepara per a la celebració del 2024, roman la invitació oberta perquè tant els residents com els visitants siguin part d'aquesta experiència transformadora, testimoni viu de la fusió entre fe, art i comunitat.