Platja paradisíaca al costat d'un termòmetre

El nord d'Espanya emergeix com la destinació turística de moda: canvis als patrons

Si bé el clima i les costes espanyoles segueixen sent un imant per als viatgers, les regions del nord han experimentat un augment notable en la demanda

El turisme a Espanya ha experimentat un canvi significatiu en els darrers anys, marcat per la combinació de la pandèmia global i la creixent consciència sobre el canvi climàtic.

Tradicionalment, destinacions com Santa Pola, Eivissa o Chipiona han estat els favorits de milions de viatgers, canalitzats a través de plataformes com Airbnb, Booking, Tripadvisor o Expedia.

Tot i això, aquests paradisos del sol i la platja han vist com s'obre pas una nova tendència: l'auge del turisme al nord d'Espanya.

Segons dades d'Eurostat, les reserves a través de les principals plataformes de viatges en línia van augmentar significativament al nord-oest peninsular fins al tercer trimestre del 2023, amb un impressionant increment del 67,7% en comparació del mateix període del 2019.

Aquesta tendència es tradueix en un augment del 45% respecte de l'any anterior a la pandèmia.

Tot i que el clima i les costes espanyoles continuen sent un imant per als viatgers, les regions del nord han experimentat un augment notable en la demanda.

Galícia, Astúries i Cantàbria han registrat prop de tres milions de pernoctacions, xifra equiparable a destinacions tradicionals com Catalunya, València i les Illes Balears entre el 2019 i el 2023.

Aquest canvi de paradigma respon a una transformació en el comportament dels viatgers, especialment entre els turistes nacionals.

Fins fa poc, era força comú quedar-se un parell de setmanes de vacances a la costa mediterrània, però en els darrers anys ha sorgit la tendència de combinar destinacions, alternant entre la Mediterrània i el nord, on les temperatures són més moderades.

Els turistes busquen escapar-se de la calor. Un estudi revela que set de cada deu espanyols prefereixen destinacions amb climes suaus, i la meitat consideren el canvi climàtic en planificar els seus viatges.

El perfil del viatger que tria el nord d'Espanya busca temperatures agradables i evitar l'enrenou de les destinacions convencionals.

Tot i que Andalusia continua sent una de les destinacions més populars, representant el 80% dels viatges a Espanya, l'auge del turisme al nord indica una diversificació en les preferències.

Aquest canvi podria contribuir a descongestionar les destinacions turístiques i promoure una distribució més equitativa al llarg de l'any.

Tot i les noves dinàmiques, les agències de viatges en línia (OTA) mantenen un optimisme cautelós.

En termes més amplis, es preveu una recuperació gradual al sector turístic, amb un augment del trànsit aeri projectat per l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA).

Europa, en particular, experimentarà un creixement significatiu, cosa que podria facilitar l'entrada de nous viatgers a les regions del nord d'Espanya.

En resum, l'auge del turisme al nord d'Espanya reflecteix una transformació dels patrons de viatge impulsada per la pandèmia i la preocupació pel canvi climàtic.