Roses en venda a Sant Jordi amb un termòmetre superposat

Les temperatures d´hivern tornen a Catalunya per Sant Jordi

El descens tèrmic ja s'ha fet notar al llarg d'aquesta setmana, però serà més pronunciat a la propera

La calor rècord que hem experimentat durant el cap de setmana passat en ple mes d'abril va fer pensar a molts que podríem acomiadar-nos de les peces d'abric i donar la benvinguda a l'estiu de manera anticipada. Tot i això, els meteoròlegs estan advertint sobre un canvi sobtat en les condicions climàtiques.

Segons les darreres anàlisis dels models predictius a mitjà termini, sembla que ens espera un retorn brusc a temperatures més típiques de febrer o març per dilluns que ve i dimarts, coincidint precisament amb la setmana on se celebra de Sant Jordi.

Els pronòstics indiquen que, després d'experimentar temperatures més pròpies del mes de juliol fa tot just uns dies, ens encaminem cap a valors molt més freds del que és habitual per a aquesta època de l'any.

El descens tèrmic ja s'ha fet notar al llarg d'aquesta setmana, però s'espera que la situació empitjori considerablement els propers dies. És moment de desempolsar les peces d'abric i, potser, tornar a treure el paraigua o l'impermeable de l'armari.

Els principals models meteorològics, tant europeus com americans, coincideixen que la setmana que ve comportarà una pertorbació "retrògrada", la qual arrossegarà una massa d'aire polar i, com a conseqüència, un marcat descens en les temperatures.

Si es confirmen aquestes previsions, s'espera que les temperatures en altura baixin per sota dels 20 graus sota zero, mentre que a la superfície s'estima que les mínimes rondaran els 10 graus, amb màximes que amb prou feines arribaran als 15 graus.

Els experts meteoròlegs assenyalen dos aspectes crucials que cal tenir en compte: la durada de l'episodi de fred, que es podria prolongar fins a principis del mes de maig, i la incertesa respecte a la quantitat i la intensitat de les pluges associades a aquesta pertorbació.

Tot indica que tornarem a veure precipitacions a Catalunya, tot i que encara queda per determinar-ne la força i l'extensió. Així mateix, s'espera la reaparició de la neu a les zones muntanyoses, especialment al Pirineu.

Es recomana mantenir-se informat a través de les actualitzacions de les previsions meteorològiques per conèixer amb més precisió l'abast d'aquest canvi climàtic significatiu que s'acosta.