Unes esposes dels Mossos

Desmantellat un grup criminal que estafava asseguradores al Vallès Oriental

Segons els Mossos d'Esquadra, la quantitat defraudada ronda els 250.000 euros

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que presumptament va defraudar 250.000 euros en una "estafa massiva" diverses companyies asseguradores a la comarca barcelonina del Vallès Oriental, han informat en un comunicat aquest dilluns 6 de maig.

Els suposats defraudadors contractaven al voltant de 5 pòlisses per a un mateix immoble, li causaven diversos danys i els ho comunicaven a les empreses, cobrant les indemnitzacions corresponents de cadascuna, estafa que va arribar a afectar fins a 19 companyies amb les quals van contractar un total de 39 pòlisses.

En un dels casos, el líder de l'organització va llogar un local a Lliçà d'Amunt (en aquesta comarca de la demarcació de Barcelona), el qual va assegurar amb fins a 9 empreses diferents i de les quals va cobrar 9 indemnitzacions per reparar els danys a el parquet que havia provocat una inundació, causada per un sinistre fet a propòsit.

En total, el grup va repetir el seu modus operandi a diversos locals i habitatges de les localitats de l'esmentada comarca de Canovelles, Lliçà d'Amunt, Parets del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana.

Després d'un any de recerca per part de les companyies d'assegurances i detectius privats, el 29 d'abril, els Mossos van detenir 7 persones, entre elles l'artífex de les estafes, pèrit de professió i vinculat a l'àmbit de les assegurances.

A l'antiga usança

Aquesta banda feia servir un mètode 'tradicional' per estafar, ja que segons les dades del cos de la policia de Catalunya, el tipus de fraus que més va repuntar l'any passat van ser les que tenen com a mitjà Internet: les ciberestafes.

Segons el darrer balanç presentat (a mitjans del mes de març d'aquest any), en els 12 mesos del 2023 es va detectar un augment del 22% en aquests crims, que varien molt i que cada cop són més sofisticats.

El fill en problemes , phishing , smishing , catfishing , scareware , estafes en ofertes de feina, xarxes socials, compres en línia o que ofereixen suculents premis... Els cossos policials fan crides, de forma constant, als ciutadans perquè tinguem cura a la nostra vida online perquè les nostres dades no es vegin compromeses.